ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν αναβολή της ακρόασης για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ζητούν αναβολή της ακρόασης για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν την αναβολή της ακρόασης για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, του υποψηφίου που έχει προτείνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι γιατί οι Ρεπουμπλικανοί καθυστερούν να τους παραδώσουν τους φακέλους που αφορούν το έργο του δικαστικού στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους.

«Ζητώ την αναβολή» είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, διακόπτοντας τον Τσακ Γκράσλεϊ, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων, μόλις ξεκίνησε η συζήτηση, υπό τα χειροκροτήματα και τις φωνές διαδηλωτών που είχαν μπει στην αίθουσα.

Ο διορισμός του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες, πιθανόν για χρόνια, υπέρ του συντηρητικού στρατοπέδου. Οι Δημοκρατικοί ζητούν, χωρίς αποτέλεσμα, τις τελευταίες εβδομάδες να δουν τα έγγραφα που σχετίζονται με τα τρία χρόνια που εργάστηκε ο Κάβανο στον Λευκό Οίκο, από το 2003 μέχρι το 2006. Χθες ο Μπλούμενταλ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι του αρνούνται την πρόσβαση στο 94% των εγγράφων αυτών.

Ο 53χρονος Κάβανο σχεδιάζει να διαβεβαιώσει την Επιτροπή ότι θα είναι «αμερόληπτος» και «ουδέτερος» δικαστής. «Δεν αντιμετωπίζω τις υποθέσεις με βάση τις προσωπικές ή πολιτικές προτιμήσεις μου» αναφέρεται σε αποσπάσματα της δήλωσής του που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Η Γερουσία έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά τους διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο. Παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, θα εγκρίνουν τον διορισμό του Κάβανο στη θέση του Άντονι Κένεντι, ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters