Ισπανία: Ακυρώνεται η πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία

Ισπανία: Ακυρώνεται η πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη αποφάσισε να μην προχωρήσει στην πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser είχε μεταδώσει ότι το υπουργείο ξεκίνησε τη διαδικασία για την ακύρωση μιας σύμβασης που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2015 και αφορούσε την πώληση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ. Η Ισπανία θα επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία 9,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί για αυτό το στρατιωτικό υλικό.

Επιβεβαιώνουμε την είδηση, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις καταγγέλλουν τις πωλήσεις όπλων από χώρες της Δύσης στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που η υφυπουργός Εμπορίου Σιάνα Μέντεθ, αρμόδια για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, συναντιόταν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (Διεθνής Αμνηστία, Oxfam, Greenpeace και άλλων) που αντιτίθενται στις πωλήσεις αυτές. Η Λάρα Κοντρέρας, που εκπροσωπούσε την Oxfam στη συνάντηση αυτή, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε άλλες σαφείς δεσμεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή