ΗΠΑ: Διαμαρτυρίες στην ακρόαση του Κάβανο

ΗΠΑ: Διαμαρτυρίες στην ακρόαση του Κάβανο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ταραχώδης ήταν η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας για τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο ως ένατου δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς δεκάδες διαδηλώτριες είχαν καθίσει στις θέσεις του ακροατηρίου και διέκοπταν η μία μετά την άλλη τη διαδικασία. Νωρίτερα, εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν επιχειρήσει να αναβάλουν την ακρόαση ζητώντας πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αφορούν τη σταδιοδρομία του Κάβανο στο αμερικανικό δικαστικό σώμα.

Ο διορισμός του Κάβανο έχει πυροδοτήσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, εξαιτίας της ισοψηφίας 4-4 που υπάρχει, σήμερα, στο ανώτατο δικαστήριο στο θέμα των αμβλώσεων. Ο Κάβανο θεωρείται πιθανό ότι θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ανατροπής της απόφασης «Ρο εναντίον Γουέιντ», με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ το 1973.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «The Intercept», oργανώσεις που αντιτίθενται στις αμβλώσεις έχουν δαπανήσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στήσουν κίνημα υποστήριξης προς τον διορισμό του Κάβανο, με πενιχρά αποτελέσματα. «Πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο Κάβανο είναι ένας από τους πλέον αντιδημοφιλείς διορισθέντες στο ανώτατο δικαστήριο και αυτές που αντιτίθενται κυρίως στον διορισμό του είναι γυναίκες», ανέφερε το άρθρο. «Λιγότερες από τρεις στις δέκα γυναίκες σε όλη τη χώρα πιστεύουν ότι πρέπει να αναλάβει το αξίωμα αυτό», προσέθεσε.

Δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που εκλέγονται σε πολιτείες με προοδευτικό εκλογικό σώμα έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τον διορισμό του, ενώ αντιθέτως δημοκρατικοί από συντηρητικές πολιτείες ενδέχεται να συναινέσουν με την ψήφο τους. Στη χθεσινή ακρόαση, ο Κάβανο υποσχέθηκε ότι θα παίξει «ομαδικό παιχνίδι» στο δικαστήριο και ότι οι αποφάσεις του θα λαμβάνονται με νομικά και όχι ιδεολογικά κριτήρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή