Αποσταθεροποίηση στη Λιβύη

Αποσταθεροποίηση στη Λιβύη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η κήρυξη της περιφέρειας της Τρίπολης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Κυριακή, οι πάνω από 200 νεκροί σε συγκρούσεις το τελευταίο δεκαήμερο, εκ των οποίων οι 50 το τελευταίο διήμερο, η όλο και πιο εύθραυστη «εξουσία» της αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράτζ είναι εξελίξεις που δεν αφορούν μόνον τη Λιβύη. Η Ιταλία προειδοποιεί ότι ο νέος κύκλος αποσταθεροποίησης στη γειτονική χώρα μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένες μεταναστευτικές ροές και αποδίδει ευθύνες στους χειρισμούς του Παρισιού.

«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία για τις μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι και η οποία ανανεώθηκε επί Τζουζέπε Κόντε, με την απόφαση να αποσταλούν στη λιβυκή ακτοφυλακή τα σκάφη που είχαν συμφωνηθεί», σημειώνει ρεπορτάζ της Corriere della Sera. «Ιταλοί διπλωμάτες και υπηρεσίες αναζητούν νέους συνομιλητές, υπό τον φόβο ότι οι διακινητές θα επιταχύνουν τις αναχωρήσεις. Ο στρατηγός Χαφτάρ ίσως έχει συμφέρον να αποδυναμώσει την Ιταλία –η οποία έως τώρα έχει αποφύγει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μαζί του– στηρίζοντας τους παραστρατιωτικούς που συνεργάζονται με τις εγκληματικές οργανώσεις», συνεχίζει η εφημερίδα.

Ομηρος η κυβέρνηση

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής (ανατολικής Λιβύης) έχει εξαπολύσει, με τη βοήθεια συμμαχικών παραστρατιωτικών ομάδων (έβδομη ταξιαρχία Ταρχούνα) επιθέσεις με στόχο να ανατρέψει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαράτζ. Η κυβέρνηση αυτή τυπικά ελέγχει την Τρίπολη, αλλά επί της ουσίας είναι όμηρος παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν η κάθε μία τη δική της ατζέντα και των οποίων η στήριξη δεν είναι εξασφαλισμένη. Πέραν τούτου, οι συγκρούσεις έδωσαν την ευκαιρία σε 400 κρατουμένους, πολλοί εκ των οποίων κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, να αποδράσουν από τη φυλακή Αΐν Ζάρα της Τρίπολης την Κυριακή, αυξάνοντας κατακόρυφα την αίσθηση χάους στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Η κρισιμότερη εξέλιξη, από τη σκοπιά της Ευρώπης, είναι ότι, μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο οχυρών τα οποία διασφάλιζαν την πρόσβαση στις μεσογειακές ακτές, κάτι που εγείρει τον κίνδυνο να ξεμείνει η ακτοφυλακή από καύσιμα, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στους διακινητές.

50.000 πρόσφυγες

«Οι ειδήσεις που έφθασαν από τη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες έτοιμους να σαλπάρουν, κάτι που καθιστά απολύτως σαφές το τι μπορεί να συμβεί αν δεν λήξουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την ιταλική κυβέρνηση, ακόμη και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αφήνουν τις τελευταίες ημέρες σαφείς αιχμές κατά του Παρισιού, το οποίο έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Χαφτάρ. «Οι συγκρούσεις δεν έγιναν από μόνες τους», υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, o οποίος, σημειωτέον, τις τελευταίες ημέρες είδε τη δημοτικότητα του κόμματός του να σημειώνει νέα άνοδο. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να σταματήσουν να προωθούν τις εθνικές στρατηγικές τους που βλάπτουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Παρά την αστάθεια, πάντως, η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ, που είχε ιστορικά προνομιακή πρόσβαση στα κοιτάσματα της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή