ΚΟΣΜΟΣ

Πρεσβεία στην Παραγουάη ανοίγουν οι Παλαιστίνιοι

Πρεσβεία στην Παραγουάη ανοίγουν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι θα ανοίξουν "αμέσως" πρεσβεία στην Παραγουάη, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μάλκι, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Nωρίτερα, η Παραγουάη είχε ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει στο Τελ Αβίβ την πρεσβεία της στο Ισραήλ ακυρώνοντας την απόφαση που είχε λάβει τον Μάιο ο τότε πρόεδρος Οράσιο Καρτές να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

«Η Παραγουάη θέλει να συμβάλει σε μια εντατικοποίηση των περιφερειακών διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας ευρείας, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αλμπέρτο Καστιλιόνι.

Ο Καρτές είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας τον Μάιο. Ο διάδοχός του Μάριο Άμπντο, που είναι και αυτός μέλος του συντηρητικού κόμματος Colorado, ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Ως αποτέλεσμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, διέταξε το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας στην Παραγουάη, μετά τη δήλωση της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής ότι αποφάσισε να μεταφέρει την πρεσβεία της από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ κρίνει με μεγάλη αυστηρότητα την ασυνήθιστη απόφαση της Παραγουάης η οποία θα εντείνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε σύντομη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ