ΚΟΣΜΟΣ

Βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι αναχαίτισε η Σαουδική Αραβία – 26 τραυματίες από τα θραύσματα

Βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι αναχαίτισε η Σαουδική Αραβία – 26 τραυματίες από τα θραύσματα

Συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον της πόλης Νατζράν, στον νότο, ωστόσο 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ανακοίνωσε η πολιτική άμυνα του βασιλείου την Τετάρτη.

Ένδεκα από τα θύματα χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, το οποίο πρόσκειται στους Χούθι, ανέφερε μέσω Twitter νωρίτερα ότι ο πύραυλος έπληξε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας στην παραμεθόρια πόλη. Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ που πολεμά εναντίον των Χούθι στην Υεμένη από το 2015 ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την επαρχία Σαάντα εντοπίστηκε στις 20:08 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου αυξάνει σε 185 τον αριθμό των πυραύλων που έχουν βληθεί από τους αντάρτες εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από το 2015 ως σήμερα, σύμφωνα με τη συμμαχία. Το Ριάντ κατηγορεί το Ιράν ότι προμηθεύει με πυραύλους και άλλα όπλα τους Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται, αντιτείνοντας ότι προσφέρει μόνο πολιτική υποστήριξη στους αντάρτες.

Η πυραυλική επίθεση καταγράφηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο οι Χούτι ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία τους είναι αποκλεισμένη στη Σανάα και ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες αυτές αναβάλλονται ως αύριο Παρασκευή.

Θα πρόκειται για τις πρώτες συζητήσεις των αντιμαχομένων μετά την κατάρρευση, τον Αύγουστο του 2016, μιας προηγούμενης ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες στο Κουβέιτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS