Οι νέοι εγκαταλείπουν το Facebook

Οι νέοι εγκαταλείπουν το Facebook

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη «σχέση» του με τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Facebook περιορίζει συνειδητά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Pew Research.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, λίγες ώρες πριν η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ καταθέσει ενόρκως ενώπιον του Κογκρέσου, 42% των χρηστών του Facebook έχουν «κάνει διάλειμμα» μερικών εβδομάδων ή και μηνών από την εφαρμογή, τον τελευταίο χρόνο.

Σε ποσοστό 54% οι ενήλικοι χρήστες ανέφεραν ότι τροποποίησαν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, ενώ 26% δήλωσαν ότι «έσβησαν» την εφαρμογή από τα κινητά τους τηλέφωνα. Συνολικά, ποσοστό 74% των χρηστών του Facebook δήλωσε ότι προχώρησε σε μία από τις τρεις παραπάνω επιλογές μέσα στο περασμένο έτος.

Η «αποστασιοποίηση» των χρηστών αυτών από το Facebook προκλήθηκε κυρίως ύστερα από τις αποκαλύψεις για παράτυπη χρήση προσωπικών δεδομένων χρηστών από την εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία προέβη στη συλλογή στοιχείων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την έγκρισή τους.

Το πλέον ανησυχητικό για την ηγετική ομάδα του Facebook είναι ότι 44% των νέων χρηστών (ηλικίας 18 με 29 ετών) ανέφεραν ότι έσβησαν την εφαρμογή, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό των ηλικιωμένων (65 χρόνων και άνω), 14% των οποίων επέλεξε να αφαιρέσει την εφαρμογή από το smartphone του.

Λιγότερο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων εμφανίζονται οι ηλικιωμένοι χρήστες, με μόλις το ένα τρίτο από αυτούς να δηλώνει ότι τροποποίησε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Αντίθετα, 64% των ερωτηθέντων νέων ανθρώπων ανέφεραν ότι τροποποίησαν τις ρυθμίσεις προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων με τέτοιο τρόπο, ώστε το Facebook να έχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά.

Ανάλυση

Η έρευνα του ινστιτούτου Pew διαπίστωσε επίσης ότι ποσοστό μόλις 9% των ερωτηθέντων «κατέβασε» την ανάλυση προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το Facebook. Τη δυνατότητα αυτή επέτρεψε στους χρήστες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ύστερα από την προηγούμενη κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου.

Το «κατέβασμα» προσωπικών δεδομένων επέτρεψε για πρώτη φορά στους χρήστες να αποκτήσουν σαφή εικόνα των μηνυμάτων και δημοσιεύσεών τους, για όσο διάστημα δραστηριοποιούνται στο Facebook. Παρότι η ομάδα αυτή αποτελεί σχετικά μικρό ποσοστό του «πληθυσμού του Facebook», το ινστιτούτο Pew χαρακτηρίζει τους χρήστες αυτούς «ιδιαίτερα ευαίσθητους σε θέματα προσωπικών δεδομένων», επισημαίνοντας ότι περίπου το ήμισυ (47%) των χρηστών αυτών επέλεξε να σβήσει την εφαρμογή του Facebook από το κινητό του τηλέφωνο.

Η έρευνα του Pew πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4.500 χρηστών τη χρονική περίοδο μεταξύ 29 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2018, πολλούς μήνες δηλαδή μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της εταιρείας Cambridge Analytica, το οποίο εξελίχθηκε σε κόλαφο για το Facebook.

Υπηρεσία ειδήσεων

Ξεχωριστή έρευνα του Pew, που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονική περίοδο, για να κοινοποιηθεί και αυτή χθες, έδειξε ότι πολλοί Αμερικανοί χρήστες του Facebook δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η υπηρεσία ειδήσεων Facebook News Feed. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων Αμερικανών ενηλίκων δεν καταλαβαίνει γιατί ορισμένες ειδήσεις –και όχι άλλες– εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων της εφαρμογής, ενώ το 20% δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται καθόλου τη λειτουργία της ροής ειδήσεων.

Παρότι το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα ρυθμίσεων από τους χρήστες, όπως άλλωστε επέμεινε και ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πλήρη έλεγχο», οι χρήστες μοιάζουν να διαψεύδουν το «αφεντικό» του Facebook.

Η έρευνα του Pew έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό χρηστών και κυρίως η σημαντικότερη δημογραφική μερίδα για κάθε επιχείρηση του Διαδικτύου, οι νέοι, αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν το τι συμβαίνει στις προσωπικές σελίδες τους. Αυτό, με τη σειρά του, υποβαθμίζει τους ισχυρισμούς της εταιρείας Facebook ότι οι χρήστες διαθέτουν τον πραγματικό έλεγχο των δεδομένων που κοινοποιούνται στην εφαρμογή, είτε αυτά είναι προσωπικά τους δεδομένα είτε στοιχεία που τους προωθούνται στις σελίδες τους.

Η έλλειψη διαφάνειας, που χαρακτηρίζει τις ελεγχόμενες από αλγόριθμους πλατφόρμες διαδικτυακού περιεχομένου, αναμένεται να απασχολήσει πολλές ακόμη φορές τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους νομοθέτες και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες στη Δύση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή