Αλλαξαν τον εισαγγελέα του Μπράνσον

Αλλαξαν τον εισαγγελέα του Μπράνσον

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκοπεύει η Αγκυρα να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον, προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ; Το ερώτημα αυτό πλανάται στην ατμόσφαιρα ύστερα από την αιφνιδιαστική αντικατάσταση του αρμόδιου εισαγγελέα από την τουρκική κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου στη Σμύρνη, όπου ο Μπράνσον κρατείται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι ο εισαγγελέας που διέταξε τη δίωξη του Μπράνσον, με την κατηγορία ότι συνδέεται με το «τρομοκρατικό» δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, μετατέθηκε από το τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε εκείνο που ασχολείται με τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο. Ο Γκιουλ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εξέλιξης, κάνοντας λόγο για «διαδικασία ρουτίνας».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα, με καταλύτη την αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, η κυβέρνηση Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ και με την Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συμβάλλουν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη συνεργασία Αγκυρας – Μόσχας γύρω από το Συριακό, ενόψει της επικείμενης επίθεσης του συριακού στρατού στην περιοχή Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε την αντίθεση της χώρας του στους βομβαρδισμούς χωριών του Ιντλίμπ από τον στρατό του προέδρου Ασαντ και τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη τριμερής σύνοδος κορυφής Ιράν – Ρωσίας – Τουρκίας προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Φρανσουά Λεκουάντρ προειδοποίησε χθες ότι η χώρα του μπορεί να πλήξει εκ νέου το καθεστώς Ασαντ αν αυτό κάνει χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή