Οι Γερμανοί φοβούνται τον Τραμπ

Οι Γερμανοί φοβούνται τον Τραμπ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επί πέντε συναπτά έτη, ο μεγαλύτερος φόβος των Γερμανών ήταν ότι θα επωμιστούν το κόστος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Εν συνεχεία, επί δύο χρόνια, ανησυχούσαν περισσότερο για την τρομοκρατία, ενώ φέτος ο μεγαλύτερος γερμανικός φόβος έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την έρευνα «Οι φόβοι των Γερμανών», που διενεργείται κάθε χρόνο για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας R+V, το 69% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο. «Η ωμότητα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί τη θέση “πρώτα η Αμερική”, η εχθρότητά του απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες και η επιθετική πολιτική του σε εμπορικά ζητήματα και σε ζητήματα ασφαλείας, ακόμη και όταν έχει να κάνει με συμμάχους, φοβίζουν την πλειονότητα του πληθυσμού», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Μάνφρεντ Σμιντ, ο οποίος αναλύει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα προξενεί ιδιαίτερο φόβο στη Γερμανία, λόγω της μεγάλης εξάρτησης γερμανικών θέσεων εργασίας από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. «Οι Γερμανοί φοβούνται τις επιθέσεις του Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη και ειδικά το κόστος που μπορεί να έχουν οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον των γερμανικών προϊόντων», προσέθεσε ο Σμιντ.

Το προσφυγικό

Στη δεύτερη θέση, με 63%, βρίσκεται ο φόβος ότι η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό και, επίσης με 63%, ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξει νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα. Οι έντονες ανησυχίες γύρω από το προσφυγικό είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, αντιθέτως, ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων έχει «ξεφουσκώσει» κατά 12 μονάδες, απασχολώντας το 59%. Το κόστος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους για τη Γερμανία ακολουθεί με 58%, ενώ οι φυσικές καταστροφές έπονται με 56%. Οι ανησυχίες των Γερμανών είναι ποικίλες, αλλά σημαντική μερίδα του πολιτικού φάσματος εστιάζει το ενδιαφέρον της σε μία. «Το προσφυγικό είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε κομματική συγκέντρωση στη Βαυαρία. «Δεν το βλέπω έτσι. Στο προσφυγικό αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, έχουμε προβλήματα αλλά και επιτυχίες», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στον σταθμό RTL.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή