ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν αντέχουμε να δεχτούμε άλλους πρόσφυγες από τη Συρία

erdogansyria
erdoganprofil

Η Τουρκία δεν αντέχει να δεχτεί επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία διεμήνυσε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της Συνόδου της Τεχεράνης με τη συμμετοχή των ηγετών Ρωσίας και Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία από την έναρξη του επταετούς πολέμου, ενώ ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα διευκολύνει την επιστροφή τους. 

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει νέα μεταναστευτικά κύματα από τη Συρία. 

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού, «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το κείμενο κοινής δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.