ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στη Μασσαλία προκειμένου οι δύο ηγέτες να εδραιώσουν το «προοδευτικό τόξο» τους, απέναντι στους εθνικιστές που σημειώνουν άνοδο στην Ευρώπη, αλλά και στην καρδιά της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ίδια προσέγγιση στα προβλήματα (…) Πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για την κυριαρχία της Ευρώπης» είπε η Μέρκελ μετά τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο του Φάρου, ένα μνημείο με εντυπωσιακή θέα στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας.

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)-1

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες, αρχικά μόνοι τους, στη συνέχεια με την παρουσία των συμβούλων τους. Θα ολοκληρωθούν με δείπνο όπου αναμένεται ότι θα συζητηθούν πολλά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση, η κοινή άμυνα, το Brexit ή το μέλλον της ευρωζώνης.

Το μεταναστευτικό ζήτημα «η πόλη της Μασσαλίας το γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλη η Μεσόγειος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Η Μασσαλία, ένα λιμάνι υποδοχής ανθρώπων εδώ και χιλιετίες, είναι «το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», συμφώνησε και η Μέρκελ.

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)-2

Κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο του Φάρου οι δύο ηγέτες πέρασαν με τα οχήματά τους κοντά από το Aquarius, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee που το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ιταλίας με την άλλες χώρες της ΕΕ για την υποδοχή των μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η σύνοδος αυτή, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατήγγειλε την πολιτική και των δύο ηγετών, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κατά του Μακρόν στο Παλιό Λιμάνι.

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)-3

Συνάντηση Μακρόν με Μέρκελ στη Μασσαλία (φωτογραφίες)-4