Κρίσιμες εκλογές στη Σουηδία

Κρίσιμες εκλογές στη Σουηδία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 7,5 εκατ. ψηφοφόροι ασκούν σήμερα το δικαίωμά του στην εκλογή των αντιπροσώπων τους, σε μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, που ενδεχομένως θα σηματοδοτήσει το τέλος της κυριαρχίας των μεγάλων κομμάτων προς όφελος της ακροδεξιά .

Και τούτο καθώς ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβρεν παρουσιάζει τις εκλογές ως «δημοψήφισμα υπέρ του κράτους πρόνοιας», ενώ η ακροδεξιά τους προσδίδει χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος κατά της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Σουηδία, της οποίας το 18,5% του πληθυσμού αποτελείται από πολίτες που γεννήθηκαν εκτός της χώρας, έχει δεχθεί 160.000 αιτήσεις για άσυλο μόνο το 2015, αριθμός που αναλογικά αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη εν σχέσει προς το σύνολο του πληθυσμού, ενώ από το 2012 οι σχετικές αιτήσεις απαριθμούνται σε 400.000.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ποσοστά από 16 έως 25% στο ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (DS), που κατ’ εικόνα και ομοίωση των Εναλλακτικών για τη Γερμανία (AfD) δαιμονοποιούν την μετανάστευση ως ‘πολιτισμική απειλή’ και αξιώνουν την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη χώρα.

Το άθροισμα από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς (συντηρητικοί) , μετά βίας φθάνει το 40%, υποχωρώντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες εν σχέσει προς τις εκλογές του 2014. Καθώς κανένα από τα αντιμαχόμενα ‘στρατόπεδα’, ούτε η κυβερνητική «κοκκινο-πράσινη» συμμαχία , ούτε η «αστική» αντιπολίτευση δεν φαίνονται ικανές να συγκεντρώσουν άνω του 50% των 349 εδρών της Ρικσνταγκ (Βουλή), λόγω που πολυκερματισμού του σουηδικού πολιτικού τοπίου, θα απαιτηθούν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του 61 ετών πρώην μεταλλουργού πρωθυπουργού, δε, αναμένεται να συγκεντρώσουν το χειρότερο εκλογικό ποσοστό τους από την θέσπιση της απλής αναλογικής το 1911.

Ο Λέφβρεν έχει απωλέσει υποστηρικτές και από τα δεξιά και από τα αριστερά της παράταξής του, καθώς οι μεν του προσάπτουν ότι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες, ενώ οι δε τον κατηγορούν ότι τις έκλεισε αμέσως μετά.

Τα 6.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09.00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 21.00, ώρα Ελλάδος. Ένα επιπλέον στοίχημα για την διαδικασία θα είναι και το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες, καθώς σε μία χώρα με τα πιο υψηλά ποσοστά ψήφου στην ΕΕ (86% το 2014) σήμερα ο ένας ψηφοφόρος στους πέντε δηλώνει αναποφάσιστος.

Εν γένει, οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς δείχνουν μεγαλύτερη κινητοποίηση, ενώ οι ψηφοφόροι αλλοδαπής καταγωγής είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη απροθυμία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή