Μπλόκο σε επίσκεψη του Σέρβου προέδρου από Αλβανούς του Κοσόβου

Μπλόκο σε επίσκεψη του Σέρβου προέδρου από Αλβανούς του Κοσόβου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλβανοί Κοσοβάροι απέκλεισαν την πρόσβαση προς ένα χωριό στο οποίο αναμένεται να μεταβεί σήμερα το πρωί ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέπτεται τους Σέρβους του Κοσόβου.

Ο κύριος δρόμος από τη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, προς το χωριό Μπάνιε, έναν σερβικό θύλακα 60 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης αυτής, αποκλείστηκε περίπου στα μισά της διαδρομής, στο Σρμπίτσα/Σκεντεράι, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες άνθρωποι, 200 σύμφωνα με το Reuters, συγκεντρώθηκαν στον δρόμο και έφτιαξαν ένα οδόφραγμα από κορμούς δέντρων και οχήματα.

«Ο Βούτσιτς δεν θα περάσει». «Εκείνοι που διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος αθώων πολιτών δεν μπορούν να περάσουν», έγραφαν μερικά πανό.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Kοσοβάρους αυτονομιστές (1998-99) είχε αποτέλεσμα περισσότερους από 13.000 θανάτους, περίπου 10.000 από τους οποίους ήταν Αλβανοί του Κοσόβου

Σύμφωνα με τη δημόσια σερβική τηλεόραση, RTS, παρόμοια οδοφράγματα έχουν στηθεί σε όλα τα σημεία πρόσβασης προς το χωριό Μπάνιε.

Ο Σέρβος πρόεδρος, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο προκειμένου να παρουσιάσει στους Σέρβους την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον διάλογο με τις αρχές της Πρίστινα, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα των Βρυξελλών, αναμένεται από περίπου 300 Σέρβους κατοίκους. Αναμένεται να επισκεφθεί ένα νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με την RTS, τους οδικούς αποκλεισμούς οργάνωσαν πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να εκφωνήσει το μεσημέρι ομιλία σε δημόσια πλατεία στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειονότητα.

Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην αλβανικής επαρχίας της που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από τουλάχιστον 110 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των τριών τετάρτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT