ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Το κόμμα του Λούλα έχει διορία μία ημέρα για να ορίσει νέο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές

Βραζιλία: Το κόμμα του Λούλα έχει διορία μία ημέρα για να ορίσει νέο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές

Ο δικηγόρος του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα για να δοθεί στον πελάτη του το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε στη φυλακή με τον Λούλα, ο δικηγόρος Λουίς Κασαγκράντε Περέιρα είπε ότι οι νομικοί εκπρόσωποί του θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα, με βάση και τη σύσταση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Τα δικαστήρια της Βραζιλίας έχουν ήδη απορρίψει αυτό το αίτημα.

Λίγο νωρίτερα, το Ανώτατο Εκλογοδικείο έκρινε ότι το Κόμμα των Εργαζομένων του Λούλα έχει διορία μέχρι αύριο για να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο. Το κόμμα ζητούσε να παραταθεί μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου η διορία αυτή, με την ελπίδα ότι θα γινόταν δεκτή από τα δικαστήρια μία από τις προσφυγές που έχει καταθέσει ο Λούλα.

Η πρόεδρος του Εκλογοδικείου Ρόσα Βέμπερ επιβεβαίωσε ότι το κόμμα έχει διορία μέχρι αύριο στις 19.00 (01.00 της Τετάρτης, ώρας Ελλάδας) για να ορίσει έναν άλλον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 και τις 28 Οκτωβρίου. Αν δεν το κάνει, θα αποκλειστεί αυτομάτως από την κούρσα για την προεδρία.

Η υποψηφιότητα του Λούλα, που εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απορρίφθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Ο πρώην πρόεδρος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όμως αρνείται κάθε ενοχή του.

Το πρωί, ο Φερνάντο Χαντάντ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Λούλα, τον επισκέφθηκε στη φυλακή της Κουριτίμπα. Η απόφαση για το ποιος θα είναι τελικά ο υποψήφιος του κόμματος αναμένεται να ληφθεί αύριο από το κόμμα που θα συνεδριάσει στην Κουριτίμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ