Αντιδράσεις για γελοιογραφία με την Ουίλιαμς

Αντιδράσεις για γελοιογραφία με την Ουίλιαμς

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είναι κανείς χρήστης του Twitter ή λάτρης του τένις θα έχει πιθανότατα δει το σκίτσο με τη Σερένα Ουίλιαμς να χοροπηδάει πάνω στη ρακέτα της μετά την ήττα της στο US. Τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό της είναι υπερβολικά, αφού το σχέδιο έχει τη μορφή καρικατούρας. Το προϊόν είναι αυστραλιανό, από τη Herald Sun, μία ταμπλόιντ εφημερίδα που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ. Η γελοιογραφία προκάλεσε διεθνή θύελλα αντιδράσεων με αθλητές αλλά και διανοούμενους, ακόμη και την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέα του Χάρι Πότερ, να αποκηρύσσουν το σχέδιο ως σεξιστικό και ρατσιστικό. Απαντώντας ο σκιτσογράφος Μαρκ Νάιτ και ο προϊστάμενός του επιχείρησαν να εξηγήσουν την άποψή τους. «Το σκίτσο σχολιάζει την κακή συμπεριφορά της εκείνη τη μέρα, δεν έχει σχέση με τη φυλή της», έγραψε ο Νάιτ σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Ο διευθυντής της Herald Sun, Ντέιμοντ Τζόνσον, τον υποστήριξε. «Ενας τενίστας είχε ένα υπερβολικό ξέσπασμα ενώπιον της υφηλίου και το σκίτσο του Μαρκ σκιαγράφησε ακριβώς αυτό. Δεν είχε κάποια σχέση με το φύλο ή τη φυλή», επέμεινε.

Οι επικριτές του Νάιτ, όμως, επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζει ένα ρατσιστικό σκίτσο. Νωρίτερα φέτος είχε φιλοτεχνήσει σχέδιο στο οποίο έδειχνε Αφρικανούς έφηβους να τσακώνονται και να προκαλούν καταστροφή. Ηταν μια προσπάθεια να σχολιάσει την απόφαση ντόπιου πολιτικού να απαγορεύσει την προβολή του Sky News, που επίσης ανήκει στον Μέρντοχ, στους σταθμούς των τρένων. Πολλοί Αυστραλοί ισχυρίζονται ότι το έργο του Νάιτ απηχεί ένα ευρύτερο σχήμα. Αλλωστε, η Αυστραλία ουδέποτε ήρθε αντιμέτωπη με το ρατσιστικό παρελθόν της. Μελετητές θεωρούν ότι ο διάλογος για το ζήτημα δεν είναι ούτε σύνθετος ούτε έντονος όσο στις ΗΠΑ.

Σε αυτήν την εκστρατεία λήθης μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει ο εργοδότης του Νάιτ. Ο Μέρντοχ και ο όμιλος ΜΜΕ του, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, υπήρξαν επί δεκαετίες δίαυλος ρατσιστικών στερεοτύπων. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό το ύφος και η συχνότητα αναπαραγωγής τέτοιων ιδεών έχει ενταθεί, καθώς το αγαπημένο τους κόμμα στην Αυστραλία, οι Φιλελεύθεροι, δοκιμάζεται πολιτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή