Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση ανάμιξης σε αμερικανικές εκλογές

Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση ανάμιξης σε αμερικανικές εκλογές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθήσει στην προστασία των αμερικανικών εκλογών από ξένη ανάμιξη, επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρες και άλλους παράγοντες που επιδιώκουν να παρέμβουν στη διεξαγωγή αυτών, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να αξιολογούν κατά πόσον οποιοδήποτε άτομο ή οντότητα παρενέβη σε αμερικανικές εκλογές, να παραδίδουν αυτή την πληροφορία στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας και έπειτα – με βάση αυτή την εκτίμηση της εγκυρότητας και της επιρροής αυτής της πληροφορίας – να επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόατς.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες να προβούν στην αξιολόγησή τους και έπειτα τα δύο υπουργεία προθεσμία επίσης 45 ημερών να καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται μέτρα, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών σε τηλεφωνική διάσκεψη.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα αποφασίζουν για αρμόζουσες επιπλέον κυρώσεις που θα προτείνουν και θα επιβάλλουν, πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, περιορισμό σε συναλλαγματικές πράξεις, περιορισμό στην πρόσβαση σε αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς και απαγόρευση σε αμερικανούς πολίτες να επενδύουν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να επιβάλλονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί.

Ο Μπόλτον χαρακτήρισε απαραίτητο το διάταγμα για να διασφαλιστεί μια επίσημη διαδικασία και εξουσιοδότηση επιβολής κυρώσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με βουλευτές για τη θέσπιση νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή