ΚΟΣΜΟΣ

Δημιουργήθηκε η πρώτη Ρωσική offshore εταιρεία στη νήσο Ρούσκι

Δημιουργήθηκε η πρώτη Ρωσική offshore εταιρεία στη νήσο Ρούσκι

Κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής που διεξάγεται στη Ρωσική πόλη Κράσνονταρ, ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της πρώτης ρωσικής υπεράκτιας εταιρείας, στην ειδική διοικητική ζώνη της νήσου Ρούσκι στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Η εταιρεία λέγεται Finvision Holdings και προηγουμένως είχε την έδρα της στην Κύπρο, δήλωσε ο Τίχονοφ. Βασικός μέτοχος της μονοπρόσωπης εταιρείας είναι ο Αρτιόμ Αβετισιάν. Η Finvision Holdings είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας «Vostochni» (Ανατολής) που είναι η βασική τράπεζα στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Η εταιρεία , δήλωσε ο Τίχονοφ, ως ξένος επενδυτής, υπέγραψε σχετική συμφωνία που αφορά την δραστηριότητα της στην ειδική διοικητική ζώνη, ενώ ανέλαβε την υποχρέωση σε διάστημα έξι μηνών να επενδύσει στην περιοχή ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων ρουβλίων ( περίπου 625.000 ευρώ).

Τον Αύγουστο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που προβλέπει την δημιουργία ειδικών διοικητικών περιοχών στα νησιά Ρούσκι στην περιοχή Πριμόλριε και Οκτιάμπρσκι στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Την πρόθεση τους να έχουν την έδρα τους ως Offshore εταιρείες έχουν ανακοινώσει η ρωσική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου UC Rusal η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων, όπως και η θυγατρική της στον τομέα της ενέργειας En+ και η εταιρεία En+ Holding.

Η δημιουργία ειδικών διοικητικών ζωνών συνιστά ένα από τα μέτρα υποστήριξης των ρωσικών εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Την έδρα τους στις ζώνες αυτές μπορούν να μεταφέρουν μόνο εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Βασική προϋπόθεση για την μεταφορά της έδρας τους στα ρωσικά νησιά είναι να επενδύσουν σε διάστημα έξι μηνών τουλάχιστον 50 εκ. ρούβλια ( περίπου 625.000 ευρώ). Ως αντάλλαγμα οι εταιρείες θα υπόκεινται σε χαμηλή φορολόγηση και σε πιο χαλαρό έλεγχο.

Επίσης πρόσβαση στα στοιχεία των μετόχων των εταιρειών θα έχουν μόνο η εταιρεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα δικαστήρια.

(Πηγή: Vedomosti, Ria Novosti)