Για σεξουαλικές ταπεινώσεις κατηγορούν χορευτές τον Γιαν Φαμπρ

Για σεξουαλικές ταπεινώσεις κατηγορούν χορευτές τον Γιαν Φαμπρ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτικές πράξεις εις βάρος τους κατηγορούν είκοσι χορευτές τον Βέλγο χορογράφο Γιαν Φαμπρ, που είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό κυρίως από το διορισμό του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Με επιστολή τους στο περιοδικό βελγικό περιοδικό rekto verso, οι πρώην συνεργάτες του Φαμπρ, περιγράφουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, λέγοντας ότι η «ταπείνωση ήταν το καθημερινό μας πρωϊνό».

Η επιστολή περιγράφει διάφορες πράξεις ταπείνωσης και σεξουαλικού εκφοβισμού, με χορευτές στους οποίους προσφέρονταν χρηματικά ποσά και παρακινούνταν να παίρνουν ναρκωτικά για «νιώθουν πιο ελεύθερα».

«Μετά τις φωτογραφίσεις και αφού είχα απορρίψει τις προσεγγίσεις, ένιωθα απαίσια και αναστατωμένος», λέει χαρακτηριστικά ένας χορευτής στην επιστολή.

Οσοι χορευτές αρνούνταν τις προσεγγίσεις του Φαμπρ, έβλεπαν τους ρόλους τους να περιορίζονται στις παραστάσεις ενώ λάμβαναν και μια «ειδική δόση ταπείνωσης», όπως αναφέρεται στην επιστολή καταγγελίας.

Ο Φαμπρ κατηγορείται επίσης επίσης ότι ταπείνωνε γυναίκες κατά τη διάρκεια της πρόβας με «επώδυνα και συχνά σεξιστικά σχόλια».

Η επιστολή υπογράφεται επωνύμως από οκτώ καλλιτέχνες, ενώ τα ονόματα των υπολοίπων 12 δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ένας από τους καλλιτέχνες που δούλεψε με τον Φαμπρ πριν από 15 χρόνια αναφέρει: «Εκείνη την περίοδο ο κανόνας ήταν ένας: Χωρίς σεξ δεν υπάρχει σόλο (στην παράσταση). Όταν το είπα στους άλλους συναδέλφους, απλά ανασήκωσαν τους ώμους σαν να παραδέχονταν ότι ήταν τμήμα της δουλειάς».

Στο ίδιο περιοδικό,  ο Γιαν Φαμπρ και ο Mη Kερδοσκοπικός Oργανισμός Troybleyn απαντούν αρνούμενοι τις κατηγορίες σε βάρος τους.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς ο Γιαν Φαμπρ να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κανείς δεν ήρθε σε επαφή με την εταιρία πριν από τις καταγγελίες που έφθασαν στο Ινστιτούτο για την ισότητα ανδρών και γυναικών για να συζητήσουμε το θέμα, και ούτε επίσης (ήρθαν σε επαφή μαζί μας) οι συντάκτες της ανοικτής επιστολής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή