ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)

oi-toyrkoi-sozoyn-ti-skoteini-ekklisia-stin-kappadokia-fotografies-2272572

Μια μοναδική ιστορική εκκλησία, στην οποία οι σπάνιες αγιογραφίες της, κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω και του σκοταδιού που επικρατεί στο εσωτερικό της, βρίσκεται στην Καππαδοκία.

Πρόκειται για τη «Σκοτεινή Εκκλησία», που ονομάζεται έτσι λόγω του ελάχιστου φωτισμού που εισέρχεται σε αυτή, από ένα φεγγίτη.

oi-toyrkoi-sozoyn-ti-skoteini-ekklisia-stin-kappadokia-fotografies0

Η εκκλησία, χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα στην Καππαδοκία πάνω σε βράχο και έκλεισε για τους επισκέπτες το 1987. Άνοιξε, έπειτα από μία διαδικασία αποκατάστασης που διήρκεσε 8 χρόνια, στην οποία μετείχαν Τούρκοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί.

oi-toyrkoi-sozoyn-ti-skoteini-ekklisia-stin-kappadokia-fotografies2

Για την προστασία της εκκλησίας, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν μέτρα, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς στους επισκέπτες. 

Συγκεκριμένα,οι επισκέπτες απαγορεύεται να τραβούν φωτογραφίες, στο εσωτερικό της, για να μην προκαλέσουν φθορες στις τοιχογραφίες.

Επιπλέον, μόνο 15 επισκέπτες επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό του ναού και διαθέτουν μόλις 3 λεπτά για να δουν τον χώρο, καθώς ακόμη και η ανθρώπινη αναπνοή μπορεί να φθείρει τις αγιογραφίες.

Παράλληλα οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εκκλησία, επιβάλλοντας έξτρα χρεώση σε εκείνους που επισκέπτονται το υπαίθριο μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ και θέλουν να μπουν στη Σκοτεινή Εκκλησία. 

Την περασμένη χρονιά τη Σκοτεινή Εκκλησία επισκέφθηκαν περίπου 60.000 άνθρωποι.

oi-toyrkoi-sozoyn-ti-skoteini-ekklisia-stin-kappadokia-fotografies4

Πηγή πληροφοριών / φωτογραφιών:  trthaber.com