Υπόθεση Σκριπάλ: «Πήγαμε στο Σόλσμπερι για τουρισμό» ισχυρίζονται οι δύο Ρώσοι

Υπόθεση Σκριπάλ: «Πήγαμε στο Σόλσμπερι για τουρισμό» ισχυρίζονται οι δύο Ρώσοι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο επεισόδιο στο σίριαλ που διαδραματίζεται από τον περασμένο Μάρτιο γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας παίχθηκε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today. Ο χρηματοδοτούμενος από το κράτος τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε συνέντευξη δύο Ρώσων ονόματι Ρουσλάν Μπορίσοφ και Αλεξάντερ Πετρόφ οι οποίοι, σύμφωνα με τις βρετανικές διωκτικές αρχές, είναι πράκτορες της στρατιωτικής αντικατασκοπείας (GRU) και επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Σκριπάλ –πρώην πράκτορα της ίδιας υπηρεσίας που ζει μόνιμα στην Αγγλία– ψεκάζοντας το κατώφλι του σπιτιού του με νευροτοξικό αέριο Novichok.

Οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι είναι απλοί πολίτες που εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής για αθλητές και ότι έπεσαν θύματα «σατανικής σύμπτωσης». Παραδέχθηκαν ότι έφθασαν στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου και ότι επισκέφθηκαν το Σόλσμπερι την επομένη, επέμειναν όμως ότι βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ήθελαν να δουν τον καθεδρικό ναό της πόλης και τα περίφημα μνημεία του Στόουνχεντζ και του Oλντ Σάρουμ, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Επειδή όμως συνάντησαν δυσκολίες λόγω του χιονιού και της λάσπης, επέστρεψαν στο Λονδίνο και επισκέφθηκαν εκ νέου το Σόλσμπερι την επομένη –δηλαδή, την ημέρα που δηλητηριάστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του– για να αναχωρήσουν την ίδια ημέρα για τη Μόσχα. Κάμερες ασφαλείας της βρετανικής αστυνομίας συνέλαβαν τους δύο Ρώσους σε μικρή απόσταση από το σπίτι των Σκριπάλ τη μοιραία ημέρα. Οι δύο άνδρες δέχθηκαν ότι ενδέχεται να πέρασαν από την περιοχή, επέμειναν όμως ότι δεν γνώριζαν τους Σκριπάλ, ούτε το σπίτι τους. Υποστήριξαν ότι η ζωή τους έγινε «κόλαση» ύστερα από τις κατηγορίες των βρετανικών αρχών και αξίωσαν από το Λονδίνο να ανασκευάσει τις κατηγορίες του.

Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την εξέλιξη, επέμεινε ότι οι δύο Ρώσοι είναι όντως πράκτορες της GRU και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επιμένει «στη συσκότιση της υπόθεσης και στα ψέματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή