ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Brexit μόνο με τους δικούς μου όρους

Μέι: Brexit μόνο με τους δικούς μου όρους

«Ή διαζύγιο με την Ε.Ε. με τους όρους της πρωθυπουργού της Βρετανίας ή καθόλου Brexit». Αυτές είναι οι επιλογές που έχουν οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται συνέντευξη της Τερέζα Μέι στην οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός επικρίνει μεταξύ άλλων τα σχέδια των «Brexiteers» για την επίλυση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων.

«Αν το Κοινοβούλιο δεν επικυρώσει το σχέδιο της κυβέρνησης, φοβάμαι η εναλλακτική λύση θα είναι να μην υπάρξει συμφωνία» δήλωσε η Μέι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην Daily Telegraph ασκεί σφοδρή κριτική στην στρατηγική της Βρετανίδα πρωθυπουργού στο ζήτημα της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. «Η εφαρμογή του σχεδίου Μέι θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά από το 1066 οι ηγέτες μας συμφώνησαν σκόπιμα σε ξένη κυριαρχία», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Τζόνσον. 

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να επιλύσει το εν λόγω ζήτημα που οδήγησε σε «συνταγματικό βδέλυγμα», σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του σχεδίου της Μέι θα σήμαινε ότι το  Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να παραμείνει αποτελεσματικά στην τελωνειακή ένωση και σε μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς μέχρις ότου οι Βρυξέλλες αποφασίσουν διαφορετικά.»