Σύνοδο Ε.Ε. – Αφρικής και ενίσχυση Frontex ζητεί ο Κουρτς

Σύνοδο Ε.Ε. – Αφρικής και ενίσχυση Frontex ζητεί ο Κουρτς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μια σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Αφρικής πρότεινε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της συνάντησης στο Σάλτσμπουργκ που είναι αφιερωμένη κατά μεγάλο μέρος στους μετανάστες. Από την πλευρά του, ο Μακρόν ζήτησε την ενίσχυση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών. Η Αυστρία, η οποία ανέλαβε τον Ιούλιο για έξι μήνες την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., θα φιλοξενήσει μεθαύριο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ. Σε ανακοίνωση Τύπου κατά την άφιξή του, ο Αυστριακός ηγέτης ανέφερε πως υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ενισχυθεί ο Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, με 10.000 συνοριοφύλακες από το 2020. Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε και αυτός, «παράλληλα με τον σεβασμό των αξιών μας», «έναν καλύτερο έλεγχο των αφίξεων με την ενίσχυση του Frontex και έναν καλύτερο διάλογο με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης». Ο Κουρτς ανέφερε εξάλλου ότι «η Ε.Ε. μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο αν συνεργαζόμαστε και αν ενεργούμε από κοινού».

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε έντονα «στην παράλογη μεταναστευτική πολιτική» της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, την Κυριακή, ενώ κάλεσε τα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης να ενωθούν ενόψει των ευρωεκλογών. Ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του βασικού αντιπάλου των εθνικιστών στην Ευρώπη, φαίνεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa για τις ευρωεκλογές που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη. Η δημοσκόπηση αυτή δίνει 21,5% στο κόμμα του Μακρόν και 21% σε αυτό της Λεπέν. Παρόντες στη συγκέντρωση του Εθνικού Συναγερμού ήταν εκπρόσωποι του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, αλλά και του αυστριακού FPO. «Με εμάς το “Aquarius” δεν θα ελλιμενίζεται πλέον στις γαλλικές ακτές», δεσμεύθηκε η Λεπέν, αναφερόμενη στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή