Γερμανία: «Βλέπει» την έξοδο ο Μάασεν

Γερμανία: «Βλέπει» την έξοδο ο Μάασεν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ειλημμένη είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Welt, η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να απομακρύνει τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν από την ηγεσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), λόγω της υποτίμησης εκ μέρους του της ακροδεξιάς βίας στην πόλη Κέμνιτς.

Μετά τους αρχικούς δισταγμούς, η Μέρκελ φέρεται να έλαβε την απόφασή της το Σαββατοκύριακο, με το σκεπτικό ότι ο Μάασεν πήρε πολιτική θέση. Η καγκελάριος φέρεται να επιμένει στην απόφαση αυτή ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσει ο πολιτικός προϊστάμενος του Μάασεν, υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Ζεεχόφερ κάλυψε σε πρώτη φάση τον Μάασεν, ενώ ο Μάασεν ισχυρίστηκε μιλώντας σε βουλευτές ότι ενδεχόμενη δική του απόλυση θα οδηγούσε σε παραίτηση τον Ζεεχόφερ, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.

Το ρεπορτάζ της Welt, που υπογράφεται από τον συνήθως καλά πληροφορημένο για τα τεκταινόμενα στην καγκελαρία Ρόμπιν Αλεξάντερ, σημειώνει ότι ο πιο ανώδυνος τρόπος θα ήταν μια οικειοθελής αποχώρηση του Μάασεν, με το σκεπτικό ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη μέρους της κυβέρνησης.

«O κ. Μάασεν πρέπει να φύγει και σας λέω ότι θα φύγει», δήλωσε το Σάββατο η επικεφαλής των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, ενώ στην τηλεοπτική εκπομπή της Ανε Βιλ, αντίστοιχη πεποίθηση εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς. Κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών δεν παρέστη στο πάνελ αυτό για να υπερασπιστεί τον Μάασεν, σημάδι ότι όλοι αναμένουν την απόφαση που θα ανακοινωθεί σήμερα μετά τη σύσκεψη των επικεφαλής των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Υπέρ της αποπομπής του Μάασεν τάσσεται και η αντιπολίτευση, πλην AfD, ενώ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη «επιταχύνει την απώλεια ισχύος και κύρους του Χορστ Ζεεχόφερ». Η ουσία της υπόθεσης περιγράφηκε ως εξής από το περιοδικό Spiegel:

«Προκειμένου να έλξει ψηφοφόρους που πήγαν στην AfD, μέρος της αστικής Δεξιάς είναι πρόθυμο να βαφτίσει αβλαβή την Ακροδεξιά. Αυτή είναι η πραγματικά σκοτεινή πλευρά του Χορστ Ζεεχόφερ».

Υπενθυμίζεται πως μετά τα ευρέως τεκμηριωμένα πογκρόμ της 26ης και 27ης Αυγούστου στο Κέμνιτς, εναντίον ατόμων με σκούρο δέρμα, νέων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ιδιοκτητών εβραϊκού εστιατορίου και δημοσιογράφων, καθώς και μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες άτομα χαιρετούσαν ναζιστικά, ο Μάασεν είχε κάνει λόγο για «στοχευμένη παραπληροφόρηση, που έχει πιθανώς στόχο να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τη δολοφονία στο Κέμνιτς». Αφορμή για το ξέσπασμα μερίδας πολιτών ήταν ο θάνατος 35χρονου Γερμανού από μαχαιριές στη διάρκεια καβγά, με βασικούς υπόπτους τρεις άνδρες από τη Συρία και το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή