Σπάνιες εικόνες οικογενειακής ζωής των Κένεντι

Σπάνιες εικόνες οικογενειακής ζωής των Κένεντι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αγνωστες φωτογραφίες της οικογένειας Κένεντι απέκτησε η προεδρική βιβλιοθήκη «Τζον Φ. Κένεντι» στη Βοστώνη, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του Διαδικτύου να περιηγηθούν στην οικογενειακή ζωή της αμερικανικής «αριστοκρατίας».

Μία από τις φωτογραφίες στο παραλιακό κτήμα της οικογένειας Κένεντι στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης εμφανίζει τον νεαρό τότε Τζον Κένεντι, χωρίς πουκάμισο, να χαμογελά καθισμένος δίπλα στην πισίνα. Σε άλλη εικόνα, η Ρόουζ Φιτζέραλντ, πριν από τον γάμο της με τον πατέρα του Τζον Κένεντι, παρουσιάζεται στην κοινωνία της Βοστώνης, φορώντας τα «καλά της», ενώ σε άλλη φωτογραφία, πολλές δεκαετίες αργότερα, ο μικρός τότε Τεντ Κένεντι επιδεικνύει τα γδαρμένα γόνατά του, ύστερα από κάποιο σκληροτράχηλο παιχνίδι αμερικανικού φούτμπολ.

Το κοπιαστικό έργο ψηφιοποίησης των περισσότερων από 1.700 οικογενειακών φωτογραφιών της οικογένειας Κένεντι ολοκλήρωσε η προεδρική βιβλιοθήκη «Κένεντι», δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να της μελετήσει στο Διαδίκτυο.

«Η συλλογή αυτή είναι πολύ διασκεδαστική για κάθε επισκέπτη της σελίδας μας. Αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας τις φωτογραφίες ότι ακόμη και οι Κένεντι είχαν οικογενειακές στιγμές», λέει ο αρχειοθέτης Νικόλας Μάντζαρης, που εξηγεί ότι η συλλογή των σπάνιων αρνητικών αποθηκεύθηκε σε θερμοκρασία υπό του μηδενός, έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η χημική αποσύνθεσή της.

Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αποτυπώνουν συνηθισμένες οικογενειακές στιγμές: διακοπές, παιδιά που ποζάρουν στην κάμερα, οικογενειακά γεύματα, με τους ερασιτέχνες φωτογράφους να μην έχουν εστιάσει πάντα πολύ καλά στα θέματά τους.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν, όμως, την κρυφή πτυχή της οικογένειας Κένεντι, την οποία μόνον οι επισκέπτες στο μουσείο του 35ου προέδρου των ΗΠΑ μπορούσαν μέχρι τώρα να ανακαλύψουν. «Η οικογένεια Κένεντι είναι η αμερικανική εκδοχή βασιλικής οικογένειας. Η εποχή τους χαρακτηρίζεται “χρυσά χρόνια” των ΗΠΑ, ενώ εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός ίσως να ήταν εύστοχος», λέει ο καθηγητής Ιστορίας του Boston College Πάτρικ Μέινι.

Η σειρά φωτογραφιών κεντρίζει επίσης το ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο: όλες τους τραβήχτηκαν πριν οι νεαροί τους πρωταγωνιστές γίνουν διάσημοι. Ο Τζον Κένεντι εμφανίζεται ως έφηβος που δεν θυμίζει σε τίποτα τον χαρισματικό και γοητευτικό μετέπειτα πρόεδρο, η δολοφονία του οποίου στο Ντάλας το 1963 συνεχίζει να στοιχειώνει τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Τα νεανικά πρόσωπα των παιδιών της οικογένειας, από τον ήρωα πιλότο αεροσκαφών Τζακ Κένεντι, που σκοτώθηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και τον εκλιπόντα βετεράνο γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, αποτυπώνονται πιστά στο φωτογραφικό χαρτί.

«Ο Τζον Κένεντι παραμένει ζωντανός, ιδίως μεταξύ των κατοίκων της Μασαχουσέτης, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η λάμψη του έχει πια αρχίσει να σβήνει. Διαφωνώ με την άποψη αυτή. Ο Τζον Κένεντι έμεινε αναλλοίωτος στον χρόνο, ενώ οι εικόνες αυτές βοηθούν στη διατήρηση του μύθου του», λέει ο καθηγητής Μέινι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή