Αποπομπή Μάασεν με προαγωγή

Αποπομπή Μάασεν με προαγωγή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με προαγωγή απομακρύνθηκε τελικά ο επικεφαλής της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών στο πλευρό του Βαυαρού ηγέτη Χορστ Ζεεχόφερ. Η απόφαση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των αντικρουόμενων επιθυμιών: των Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούσαν πάση θυσία αποπομπή του Μάασεν από το ευαίσθητο πόστο, και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχοόερ, ο οποίος του παρείχε πλήρη κάλυψη όταν αμφισβήτησε κατά πόσον υπήρξαν ακροδεξιά πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο Κέμνιτς της Σαξονίας μετά τη δολοφονία Γερμανού από δύο αιτούντες άσυλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο υπόπτων που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση αφέθηκε χθες ελεύθερος αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του.

Πολλοί αναλυτές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι για την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ το ζήτημα της αντικατάστασης του Μάασεν ήταν θέμα πυγμής, αφού ο επικεφαλής της υπηρεσίας αμφισβήτησε ευθέως τις δικές της δηλώσεις περί καταδίωξης μεταναστών μετά το επεισόδιο. Η μετάθεση ανακοινώθηκε μετά την τριμερή συνάντηση μεταξύ της Μέρκελ και των ηγετών των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η συνάντηση διήρκεσε δύο και πλέον ώρες και λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η χθεσινή εξέλιξη αποσόβησε νέα ρήξη στο εσωτερικό του μεγάλου συνασπισμού. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν αυτό που ήθελαν, χωρίς να πληγεί και το γόητρο του Ζεεχόφερ. Ο Μάασεν ανέλαβε το πόστο τον Αύγουστο του 2012 και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο διάδοχός του στην υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος.

Η αρχή του τέλους για τον Μάασεν ξεκίνησε όταν άρχισε να αμφισβητεί τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν και τα οποία έδειχναν ακροδεξιούς να κυνηγούν μετανάστες στους δρόμους του Κέμνιτς. «Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για πογκρόμ εναντίον μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας σάλο στη Γερμανία. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο νομιμοποίησε τη ρητορική και τη βία των ακροδεξιών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και τα εχέγγυα αμεροληψίας η υπηρεσία του. Ειδικότερα, οι Σοσιαλδημοκράτες ισχυρίστηκαν ότι είναι ακατάλληλος να προστατεύσει με θέρμη τη δημοκρατία από τα ακροδεξιά στοιχεία.

Αντιδράσεις

Ο Μάασεν έχει επίσης κατηγορηθεί για ανάρμοστες επαφές με στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τις οποίες ο ίδιος αρνείται. «Ο ήρωας της Ακροδεξιάς γίνεται τώρα μέλος της κυβέρνησης», «Ο Μάασεν θα πάρει και μισθολογική αύξηση» (3.000 παραπάνω τον μήνα), «Η AfD μόλις απέκτησε τον πρώτο της θώκο στην κυβέρνηση», ήταν μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που απηχούν την αγανάκτηση για το γεγονός ότι δεν ελήφθη μια ξεκάθαρη απόφαση απομάκρυνσής του. Πάντως, και η AfD προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα του οίκου της και να απομακρύνει τα πιο ακραία στοιχεία. Τρία μέλη της στην Κάτω Σαξονία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν τον Απρίλιο σε νεοναζιστική εκδήλωση. Η τοπική οργάνωση απαιτεί να εγκαταλείψουν τις τάξεις του κόμματος, αλλιώς θα βρεθεί υπόλογη και η ηγεσία για την αδράνεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή