Μόνιμη αμερικανική βάση στην Πολωνία πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Αντρζεϊ Ντούντα

Μόνιμη αμερικανική βάση στην Πολωνία πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Αντρζεϊ Ντούντα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Την ιδέα της κατασκευής μόνιμης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία, υπό την ονομασία «Οχυρό Τραμπ (Fort Trump)», εξήγγειλε σήμερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζεϊ Ντούντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

«Ελπίζω να χτίσουμε μαζί το "οχυρό Τραμπ" στην Πολωνία», είπε ο Ντούντα στον Αμερικανό πρόεδρο με αφορμή ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας στη Πολωνία. 

Το νεύμα του Τραμπ, με μια απλή καταφατική κίνηση του κεφαλιού, αποτελεί ένδειξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποκλείει την πρόταση του Πολωνού ομολόγου του.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να αναλάβει τα έξοδα μιας τέτοιας εγκατάστασης. «Η Πολωνία θα πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για μια βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οταν υπερασπιζόμαστε εξαιρετικά πλούσιες χώρες, μας εκμεταλλεύονται. Ηρθε η ώρα να βοηθήσουν με αυτό, που ονομάζουμε "καταμερισμός βαρών". Ο πρόεδρος προσέφεερε πάνω από δύο δισ. για αυτόν τον σκοπό», συπλήρωσε. 

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες δεν κατέστησαν σαφές αν η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου υπήρξε ο τρόπος αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής και κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε τις προσπάθειες των δύο χωρών να «ενισχύσουν τους ισχυρούς αμυντικούς τους δεσμούς», τονίζοντας την πρόσφατη αγορά αμερικανικού πυραυλικού σύστηματος, Patriot από την Πολωνία.

Τέλος, υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα πουλήσει στην Πολωνία περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κίνηση που θα εξασφάλιζε ότι η  Πολωνία δεν θα εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Πηγή: NEWSWEEK