ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πριμόριε μετά τα κρούσματα νοθείας

Η Μόσχα ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πριμόριε μετά τα κρούσματα νοθείας

H Κεντρική Εκλογική Επιτροπής της Ρωσίας συνέστησε τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Απω Ανατολής, μετά την ένταση που πυροδότησε στην περιοχή η ανατροπή την τελευταία στιγμή του εκλογικού αποτελέσματος.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ελα Παμφίλοβα, δήλωσε ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όλοι όσοι παραποίησαν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές στο Πριμόριε.

«Το περιστατικό αυτό, όταν αίφνης, έγιναν τέτοιες ατασθαλίες, παραβιάσεις στην τελική φάση του δεύτερου γύρου, της επαναληπτικής ψηφοφορίας …είναι φυσικά πράγματα που μας σόκαραν» είπε η Παμφίλοβα.

Η ίδια υποσχέθηκε ότι θα ακυρώσει με τρόπο αποφασιστικό τα αποτελέσματα των εκλογών αν υπάρξουν παρόμοιες παραβιάσεις και σε άλλες περιοχές.

«Εχω την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου στην άσκηση των κύριων καθηκόντων μου, γι' αυτό βρίσκομαι στη θέση αυτή, για να επιβάλλω την τάξη στο εκλογικό σύστημα», κατέληξε η Παμφίλοβα.

Η ανατροπή αυτή είχε ως συνέπεια να αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο υποψήφιος Ιγκορ Ταρασένκο, ενώ προηγείτο ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέι Ισενκο.

Οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα καταγγέλλοντας εκτεταμένα περιστατικά νοθείας, Εκατοντάδες υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος διαδήλωσαν στο κέντρο του Βλαδιβοστόκ, ενώ ο υποψήφιός τους Αντρέι Ισενκο, διαμαρτυρόμενος για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου, ενώ καταγγελίες εναντίον των κομμουνιστών άρχισαν να γίνονται και εκ μέρους του επιτελείου του υποψηφίου, Ιγκορ Ταρασένκο.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ελα Παμφίλοβα, συνέστησε αρχικά και στους δύο υποψηφίους, εάν έχουν στοιχεία περί παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας, να τα καταγγείλουν. Ωστόσο οι συστάσεις της δεν μείωσαν την ένταση στην περιοχή ούτε το πλήθος των καταγγελιών που κατατέθηκαν τόσο στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή όσο και στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να στείλει στην περιοχή ειδική αντιπροσωπεία, η οποία άρχισε να μελετά τις καταγγελίες. Εν συνεχεία συνέστησε στην τοπική εκλογική επιτροπή να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής Ναταλία Καμάεβα, «η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο»( 20 Σεπτεμβρίου) καθώς, όπως είπε, «Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μας συνέστησε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση» (να θεωρήσουμε άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών).

Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην περιοχή Πριμόριε έγιναν σε δύο γύρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, νικητής αναδείχθηκε ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» υποψήφιος Ιγκορ Ταρασένκο.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων συγκέντρωσε το 49,55% (253.200 ψήφους), ενώ ο αντίπαλος και υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αντρέι Ισενκο το 48,06% (244.550 ψήφους).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ