ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 128 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη φετινή 73η σύνοδο

ΟΗΕ: 128 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη φετινή 73η σύνοδο

Στη Νέα Υόρκη αναμένονται 184 αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μία από τις πλέον μαζικές από απόψεως συμμετοχής ηγετών Γενικές Συνελεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει 70 συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενώ θα λάβει μέρος σε συνολικά 40 εκδηλώσεις.

Αν και η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση ξεκινά την Τρίτη, τη Δευτέρα αρχίζουν οι πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους του 2030, θα γίνουν τη Δευτέρα. Η πρώτη εστιάζεται στη στρατηγική για τη νεολαία (στο πλαίσιο της στρατηγικής του «Νεολαία 2030» ο κ. Γκουτέρες θα κηρύξει την έναρξη της πρωτοβουλίας του «Απεριόριστη Γενιά». Η δεύτερη αφορά στη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 2030 (θα συμμετάσχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ).

Η εκδήλωση που συγκεντρώνει φέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη – Νέλσον Μαντέλα, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, την οποία θα προσφωνήσει σχεδόν το σύνολο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συγκαλείται εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τα ναρκωτικά («Παγκόσμιο προσκλητήριο δράσης για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών». Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, κ.κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς αντίστοιχα.

Την Τρίτη συγκαλείται με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στην οποία επίσης θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ξεχωρίζει αυτή για την βιώσιμη ανάπτυξη 2030 σε σχέση με τη στρατηγική για τη νεολαία, η εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 2030, η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις (στην οποία επίσης θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς) και η εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης των Πυρηνικών».

Τρεις ακόμη συναντήσεις υψηλού επιπέδου αφορούν τη Συρία (τη διοργανώνει η ΕΕ), την προσπάθεια για την εξάλειψη της φυματίωσης και την εξάλειψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Υπάρχει τέλος μία εκδήλωση για τη μετανάστευση, που τιτλοφορείται «Ο δρόμος για το Μαρακές».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού και πρόεδρος (από τη 18η Σεπτεμβρίου, όταν διαδέχθηκε τον Μίροσλαβ Λάιτσακ) της ΓΣ του ΟΗΕ Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα Γκαρσές έχει ορίσει ως θεματική της 73ης Συνόδου το «Να καταστεί ο ΟΗΕ σχετικός με όλους τους ανθρώπους: Παγκόσμια Ηγεσία και κοινές ευθύνες για ειρηνικές, ισότιμες και βιώσιμες κοινωνίες».

Καθώς το μήνα Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ προεδρεύουν του Σ.Α., έχουν ορίσει την Τετάρτη μία θεματική συνεδρίαση υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, όπου η έμφαση από μέρους τους θα δοθεί στο Ιράν. Ακόμη μια συνεδρίαση του ΣΑ (αυτή τη φορά υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα επικεντρωθεί στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ