ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση» από τους τουρίστες στο Ντουμπρόβνικ

«Κόλαση» από τους τουρίστες στο Ντουμπρόβνικ

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ. Ο Μαρκ φαν Μπλόμεν έζησε όλη του τη ζωή στην παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, γνωστής και ως «στολίδι της Αδριατικής». Η ζωή στη μεσαιωνική πόλη ήταν κάποτε ειδυλλιακή. Οχι πια, όμως, όπως εξηγεί ο φαν Μπλόμεν, που χαρακτηρίζει το Ντουμπρόβνικ «κόλαση».

Πλήθη τουριστών συνωστίζονται καθημερινά στις πύλες της οχυρής παλιάς πόλης, καθώς τεράστια κρουαζιερόπλοια ξεφορτώνουν χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Το περπάτημα στον διάσημο πλακόστρωτο πεζόδρομο «Στραντούν» είναι επίπονο, καθώς χιλιάδες Δυτικοί τουρίστες αναζητούν γνώριμά τους σημεία από τα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones».

Το Ντουμπρόβνικ προσφέρει ιδανικό παράδειγμα των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού και για τον λόγο αυτό ο δήμος της ιστορικής πόλης αναζητεί τρόπους περιορισμού των επισκεπτών.

«Είναι απίστευτο, είναι σαν να ζεις στην Ντίσνεϊλαντ», λέει ο φαν Μπλόμεν. Κάθε ημέρα, τουλάχιστον οκτώ κρουαζιερόπλοια ελλιμενίζονται στην κωμόπολη των 2.500 κατοίκων, «ξεφορτώνοντας» το κάθε ένα 2.000 τουρίστες στους δρόμους.

Η νέα δημοτικότητα, την οποία απολαμβάνει η πόλη, στον απόηχο του «Game of Thrones», συνδυαζόμενη με τα πλήθη από τα κρουαζιερόπλοια δημιουργεί αφόρητη κατάσταση.

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Discoverer συστήνει πλέον στους συνδρομητές της να αποφεύγουν το Ντουμπρόβνικ, επιλέγοντας αντίθετα τους οικισμούς γύρω από τη μεσαιωνική πόλη. «Αντί να περιμένετε με τις ώρες για να μπείτε σε κάποιο αξιοθέατο του Ντουμπρόβνικ, δοκιμάστε καλύτερα τη μαγευτική πόλη της Αχρίδας στην ΠΓΔΜ», έγραφε πρόσφατα η ιστοσελίδα Discoverer.

Το 2017, οι τοπικές Αρχές της κροατικής πόλης ανακοίνωσαν το σχέδιο «Σεβασμός στην Πόλη», που περιορίζει τον αριθμό τουριστών από κρουαζιερόπλοια σε 4.000. Το σχέδιο, όμως, έμεινε στα χαρτιά.
Ιδιαίτερα προσοδοφόρoς

Η επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού της πόλης, Ρομάνα Βλάσιτς, λέει: «Συνειδητοποιούμε το θέμα με τα πλήθη, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι η σεζόν ήταν φέτος ιδιαίτερα προσοδοφόρος για την περιοχή μας, χάρη στην έστω και μικρή αύξηση αφίξεων. Η επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κροατίας στο Μουντιάλ, βοήθησε στην προσέλκυση νέων τουριστών».

Η Βλάσιτς λέει ότι περισσότεροι από 800.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το Ντουμπρόβνικ από τις αρχές του έτους, ποσοστό αύξησης 6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 4%, για να φθάσουν τα 3 εκατομμύρια.

Παράπονα εκφράζουν, όμως, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που επισημαίνουν ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αποφεύγουν να δαπανήσουν χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις, επιλέγοντας τα εστιατόρια και τις δραστηριότητες των πλοίων.

Ο πλανόδιος μουσικός Κρούνοσλαβ Τζούριτς, που παίζει ηλεκτρική κιθάρα στην «Πύλη», μία από τις εισόδους της οχυρής πόλης, βλέπει το πλήθος να τον προσπερνά όλη την ημέρα. «Ο μαζικός τουρισμός δεν είναι αυτό που μας χρειάζεται. Κοιτάω τα πλήθη ανθρώπων, που τρέχουν στους δρόμους, χωρίς να βλέπουν τίποτα», λέει ο Τζούριτς.