ΚΟΣΜΟΣ

SOS από την Unicef για τα παιδιά της Λιβύης

SOS από την Unicef για τα παιδιά της Λιβύης

Περίπου 500.000 παιδιά αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο» στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου σημειώνονται φονικές συγκρούσεις για σχεδόν ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Από τις 27 Αυγούστου, οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 115 νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Λιβύης που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών στο νότιο τμήμα της Τρίπολης και «περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο» στην πρωτεύουσα, εκτιμά τη Unicef, σύμφωνα με την οποία «2,6 εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια σε όλη τη χώρα».

Οι πρόσφατες αυτές μάχες ανάγκασαν 1.200 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων σε περισσότερους από 25.000, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, εκτιμά η Unicef, που ανησυχεί για «πολλές σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού» στην Τρίπολη.

Εκτός από τις καθημερινές ελλείψεις νερού, τροφίμων και ηλεκτρισμού, τα παιδιά στη Λιβύη απειλούνται επίσης από μια αναζωπύρωση της ιλαράς, με τουλάχιστον 500 κρούσματα να έχουν γίνει γνωστά, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Γκέερτ Καπελέρε.

Είναι επίσης πιθανό η έναρξη του νέου σχολικού έτους, που προβλέπεται για τις 3 Οκτωβρίου, να καθυστερήσει, καθώς «όλο και περισσότερα σχολεία χρησιμοποιούνται για τη στέγαση εκτοπισμένων οικογενειών», λέει.
Για τα παιδιά οι γονείς των οποίων ήρθαν στη Λιβύη με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, «η βία αυτή επιβαρύνει τον ήδη βαθύ πόνο τους», σύμφωνα με τη Unicef. Ορισμένα κρατούνται σε «κέντρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες (διαβίωσης)», επισημαίνει.

Παρά μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Στις συγκρούσεις αντιπαρατίθενται πολιτοφυλακές προερχόμενες κυρίως από τις πόλεις Ταρχούνα και Μισράτα (δυτικά) με ένοπλες ομάδες της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας σφοδρής μάχης επιρροής για την κυριαρχία στην πρωτεύουσα και τον έλεγχο των θεσμών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ