ΗΠΑ: Σε δεινή θέση ο Ρόζενσταϊν

ΗΠΑ: Σε δεινή θέση ο Ρόζενσταϊν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα παραιτηθεί ή θα τον απολύσουν; Αυτές οι δύο φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο είχε εμπλακεί σε παρασκηνιακές μηχανορραφίες για την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Η σεναριολογία για τον Ρόζενσταϊν, νούμερο 2 στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πολιτικό προϊστάμενο των ερευνών για τη ρωσική υπόθεση, βρισκόταν χθες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μετέβη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί, κατά τα φαινόμενα, με τον προσωπάρχη Τζον Κέλι, καθώς ο Τραμπ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρόζενσταϊν επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που δεν συνέβη. Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, Τραμπ και Ρόζενσταϊν είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη, μετά την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στην πρωτεύουσα. Εκεί, κατά τα φαινόμενα, θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του υφυπουργού Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρόζενσταϊν πρότεινε να ηχογραφηθούν μυστικά συνομιλίες του Τραμπ και στη συνέχεια μέλη της κυβέρνησης να επικαλεστούν τροπολογία του συντάγματος για να τον καθαιρέσουν από το αξίωμά του ως ανίκανο. Ο ίδιος απέκρουσε το δημοσίευμα ως «ανακριβές και βασισμένο σε εσφαλμένα στοιχεία», ενώ πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι η αναφορά του στα περί μυστικής ηχογράφησης του Τραμπ είχε χαρακτήρα «αστεϊσμού».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του Ρόζενσταϊν, αρκούμενος να δηλώσει ότι «πρόκειται για μια πολύ θλιβερή υπόθεση». Ο Ρόζενσταϊν ήταν ο άνθρωπος που ανέθεσε στον πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, την έρευνα για τη θρυλούμενη ανάμειξη στης Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Υπόθεση Κάβανο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το άλλο πολύκροτο σίριαλ της Ουάσιγκτον, σχετικά με την επικύρωση της υποψηφιότητας Μπρετ Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής λόγω των νέων καταγγελιών εις βάρος του ομοσπονδιακού δικαστή. Η 53χρονη Ντέμπορα Ραμίρεζ κατήγγειλε ότι ο Κάβανο έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε φοιτητικό πάρτι όπου ήταν και οι δύο μεθυσμένοι. Η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, που πρώτη διατύπωσε καταγγελίες περί σεξουαλικής επίθεσης από τον Κάβανο, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή