Κύπριος ΥΠΕΞ: Κανείς στη Νέα Υόρκη δεν είπε στην ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών

Κύπριος ΥΠΕΞ: Κανείς στη Νέα Υόρκη δεν είπε στην ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση δύο κρατών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς έχει αναφέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά θέμα δύο κρατών ως εναλλακτικό μοντέλο λύσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε καμία επαφή στην Νέα Υόρκη δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, από καμία πλευρά.

Ο ούτω καλούμενος ΥΠΕΞ του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Κουτρέτ Οζερσάϊ , είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι μια ασυμφωνία μεταξύ μόνο των δύο πλευρών στην Κύπρο ή των εγγυητριών δυνάμεων. «Είναι ένα θέμα διεθνούς ασυμφωνίας και είναι στην ατζέντα του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.

Σε συνέντευξη στην ανταποκρίτρια της τουρκοκυπριακής εφημερίδας « Χαλκίν Σεσί», στην Νέα Υόρκη, ο Κουτρέτ Οζερσάι, ανέφερε ότι «εάν χρειαστεί οι πλευρές θα πρέπει να συναντώνται και χωρίς τα ΗΕ για να συζητούνται κάποια πράγματα».

Στο παρόν στάδιο τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης είναι κατά τον Οζερσάϊ:

1) Ειλικρινή βήματα για την πραγματική δημιουργία εμπιστοσύνης,

2) Διαδικασία ειλικρινούς εξέτασης (των λόγων που είναι άλυτο το Κυπριακό) και

3) Μια σχέση που θα φέρει την αμοιβαία εξάρτηση σε οικονομικό επίπεδο με τη μορφή επενδύσεων και τα σωστά μηνύματα, που θα δώσει ο διεθνής παράγοντας στο θέμα του φυσικού αερίου θα μας οδηγήσει κάπου.

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι ο στόχος των Ε/κ δεν είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις. Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, είπε, κανείς δεν θα αμφισβητήσει το υφιστάμενο καθεστώς, παραδείγματος χάρη οι Τουρκοκύπριοι (Τ/κ) θα συνεχίσουν να ζουν υπό το καθεστώς εμπάργκο, όπως υποστήριξε, και οι Ε/κ θα συνεχίσουν τις έρευνες για το φυσικό αέριο.

Επίσης, δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία που θα προβεί στις γεωτρήσεις, αλλά μια εταιρεία κρατικών συμφερόντων (σσ: εννοεί την ΤΡΑΟ) και θα το κάνει εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή