Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία τον Οκτώβριο προανήγγειλε η Μέρκελ

Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία τον Οκτώβριο προανήγγειλε η Μέρκελ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως συμφώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση τον Οκτώβριο για να συζητηθεί η κατάσταση στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

«Μιλήσαμε επίσης για την Ιντλίμπ και θα μιλήσουμε περισσότερο σε βάθος αύριο. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο, τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Γάλλο Πρόεδρο και εμένα», δήλωσε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν στο Βερολίνο.

Ενα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι δύο ηγέτες ήταν και η έκδοση των εκατοντάδων υποστηρικτών του Φετουλιάχ Γκιουλέν που ζουν στη Γερμανία καθώς η Αγκυρα τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι χρειάζεται επιπλέον αποδείξεις προτού χαρακτηρίσει το κίνημα Γκιουλέν ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως η Γερμανία αναζητεί πρόσωπα, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία», αλλά δεν είναι βέβαιο πως αυτά βρίσκονται στη Γερμανία. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία, όμως χρειαζόμαστε περισσότερο υλικό αν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε (την οργάνωση του Γκιουλέν) με τον ίδιο τρόπο που έχουμε χαρακτηρίσει το (κουρδικό) PKK», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ζητεί την έκδοση από τη Γερμανία του Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορα που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία. «Αυτό το πρόσωπο είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία», είπε.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι στόχος του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών της γείτονος στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί στα κριτήρια της Ενωσης με σκοπό την απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa). «Σχεδιάζουμε να εκπληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τα εναπομείναντα έξι κριτήρια για την απελευθέρωση της visa», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. 

«Η απελευθέρωση της visa, η ανανέωση της τελωνειακής ένωσης αλλά και την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών θα ωφελήσουν τόσο την Τουρκία όσο και την Ε.Ε», εκτίμησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή