Κόντε: Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, είναι κεφάλαιο

Κόντε: Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, είναι κεφάλαιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανυπομονεί να πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

«Η Ιταλία δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, είναι κεφάλαιο», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του. «Ανυπομονώ να πάω στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσω το σχέδιο του προϋπολογισμού».

Ο Τζουζέπε Κόντε αρνήθηκε ότι υπάρχει ένταση με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, για τον οποίο από βουλευτές έγινε γνωστό ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για την αύξηση του ελλείμματος. Ο Κόντε δήλωσε ότι μίλησε με τον Τρία στο τηλέφωνο και ότι αυτός τον διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε ενδεχόμενο παραίτησής του.

Βουτιά 3,66% κατέγραψε νωρίτερα το χρηματιστήριο στο Μιλάνο, ενώ οι Βρυξέλλες ενοχλήθηκαν από την απόφαση της Ρώμης να θέσει ως στόχο για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, πολύ πάνω από αυτό που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στις 13:50 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης FTSE Mib κατέγραψε απώλειες 3,66% στις 20.724 μονάδες, παρασυρόμενος πτωτικά από τους τραπεζικούς τίτλους.

Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,170% από το 2,888% που έκλεισε χθες, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης.

Σαλβίνι: Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς, θα τραβήξουμε μπροστά

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει την άνοδο της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ στο 2,4% αναφέρθηκε σε νέες του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

«Αν η Ευρώπη απορρίψει το προσχέδιο προϋπολογισμού εμείς θα τραβήξουμε μπροστά», τόνισε ο Σαλβίνι. «Πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της χώρας, για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και για να αυξηθεί η απασχόληση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους επιτρόπους ότι μειώνοντας και το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των πολιτών, θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας των νέων», τόνισε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου σημειώνει πτώση της τάξης του 4,6%, ιδίως λόγω της μεγάλης υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Το ιταλικό σπρεντ , δε, βρίσκεται στις 276 μονάδες. Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου, τέλος, άγγιξε το 3,22%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή