Προσφυγικό: Σε εκκρεμότητα ο θεσμός της επιτροπείας ασυνόδευτων

Προσφυγικό: Σε εκκρεμότητα ο θεσμός της επιτροπείας ασυνόδευτων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν δεύτερο αποχωρισμό εν Ελλάδι βιώνουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, διαχωρίστηκαν από την οικογένειά τους και τώρα καλούνται να αποχαιρετήσουν τον Ελληνα επίτροπό τους. Η εν λόγω δυσάρεστη πραγματικότητα, με την οποία ήρθαν ήδη αντιμέτωποι περισσότεροι από 65 ανήλικοι πρόσφυγες που είχαν τη σταθερή στήριξη πιστοποιημένου επίτροπου της ΜΕΤΑδρασης, είναι απόρροια της μετάβασης της λειτουργίας του θεσμού από μια ΜΚΟ στην κεντρική διοίκηση του κράτους.

«Η αποχώρησή τους (των επιτρόπων) έχει γίνει ήδη αισθητή», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Ελευθερία Οικονομίδου, υπεύθυνη των δομών φιλοξενίας της «Ηλιαχτίδας». «Απουσία αυτών πολλαπλασιάζεται ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων στις δομές, που θα καλούνται καθημερινά να “διακτινίζονται”, ώστε να συνοδεύουν, π.χ., ένα παιδί στην υπηρεσία ασύλου, ένα άλλο στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα να ενορχηστρώνουν την καθημερινότητα εντός του ξενώνα», περιγράφει η ίδια. Οι επίτροποι, ως άλλοι φύλακες-άγγελοι, διευκόλυναν τη ζωή των παιδιών, για τα οποία αποτελούσαν πρόσωπα αναφοράς.Ο πρωτοποριακός θεσμός του επιτρόπου, τον οποίο επιφορτίζει με τα εν λόγω καθήκοντα ο αρμόδιος εισαγγελέας, δεν υφίστατο στη χώρα μας μέχρι και το 2014. Την επόμενη χρονιά, με τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, η ΜΕΤΑδραση ξεκίνησε πιλοτικά να εφαρμόζει το εν λόγω μέτρο, με πόρους από τον ΕΟΧ (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο), την Υπατη Αρμοστεία και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Το δίκτυο εξαπλώθηκε και έφτασε να μετράει 69 επιτρόπους, που μερίμνησαν για 4.385 παιδιά στο διάστημα 2015-2018. Ωστόσο, με την ψήφιση του Ν. 4554/2018 τη 10η Ιουλίου του 2018, η ευθύνη της επιτροπείας «περνάει» στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Ο θεσμός, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, θα έμπαινε σε εφαρμογή εντός Σεπτεμβρίου. Καμία, όμως, δομή φιλοξενίας ανηλίκων δεν έχει ακόμα λάβει γνώση για την «επανεκκίνηση» του θεσμού, παρά για τη σταδιακή απεμπλοκή των επιτρόπων της ΜΕΤΑδρασης, η οποία αντίστοιχα έπαψε να λαμβάνει χρηματοδότηση για αυτό το πρόγραμμα.

«Θα στηρίξουμε την πολιτεία για την πλήρη ανάληψη του θεσμού την επιτροπείας με μεταφορά τεχνογνωσίας και με διάθεση έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού», δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, που επιβεβαιώνει τη διακοπή της υπηρεσίας. Ας ελπίσουμε ότι χάρη στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους (AMIF), θα συνεχιστεί ο θεσμός προς όφελος των ασυνόδευτων, που φθάνουν τη δεδομένη στιγμή τις 3.280.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή