ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο.

Την επίσκεψη είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ κ. Μίτσελ. Σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι το ραντεβού κλείστηκε για τις 8 Νοεμβρίου.

Έγκυρη πηγή του κυπριακού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Πρώτο, οι έρευνες της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η διασφάλισή τους και η διεύρυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το πεδίο. Είναι σαφές πως η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται συναφώς ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της διαμόρφωσης μιας σοβαρής εναλλακτικής οδού μεταφοράς αερίου, θεωρώντας πως η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί τέτοια.
  • Δεύτερο, η διεύρυνση και αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως μπορεί να διαμορφωθεί και ενισχυθεί ένας άξονας, που ξεκινά από την Πολωνία, περνά από τα Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρο και καταλήγει στο Ισραήλ. Αν και δεν θεωρούν «καμένο χαρτί» την Τουρκία, ωστόσο, επενδύουν σε εναλλακτικά σενάρια συνεργασίας με χώρες της περιοχής. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, με τον Ερντογάν έχει «ραγίσει το γυαλί» και πως ακόμα και να τα βρουν, που δεν είναι ορατό αυτό σήμερα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
  • Τρίτο, από πλευράς της Λευκωσίας θα τεθεί και το Κυπριακό καθώς και το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Εξάλλου, στις 18 Οκτωβρίου ο κ. Χριστοδουλίδης έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ