ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή επίθεση Τζόνσον στη Μέι – Να ξεφορτωθούμε το σχέδιο της για το Brexit

skliri-epithesi-tzonson-sti-mei-amp-8211-na-xefortothoyme-to-schedio-tis-gia-to-brexit-2275924

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε σήμερα μια καταφανή, όπως χαρακτηρίστηκε, επίθεση για να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών, καταγγέλλοντας τα σχέδιά της για το Brexit και καλώντας το κόμμα του να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του.

Σε μια ομιλία που ευχαρίστησε το ακροατήριό του στο Συντηρητικό Κόμμα, ο Τζόνσον ζήτησε να μην υπάρξουν νέοι φόροι και επιπλέον δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας, ενώ η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν είπε ότι η Μέι πρέπει να «ξεφορτωθεί το Τσέκερς» (“chuck Chequers”), όπως είναι γνωστές οι προτάσεις της για το Brexit.

Μόλις έξι μήνες προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επισφαλής θέση της Μέι στην ηγεσία του κόμματός της κλονίζεται έτι περαιτέρω από τις επικρίσεις για τα σχέδιά της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες.

O Τζόνσον, που έγινε ο επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση από την ΕΕ, είναι ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές της.

«Μην τους πιστεύετε όταν λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και άλλη εναλλακτική», είπε ο Τζόνσον στους εκατοντάδες Συντηρητικούς που στάθηκαν στην ουρά για να εξασφαλίσουν μια θέση στην αίθουσα χωρητικότητας 1.500 ατόμων.

«Τώρα είναι η ώρα να ξεφορτωθούμε το Τσέκερς», είπε. «Αν εξαπατήσουμε το εκλογικό σώμα, και το Τσέκερς είναι απάτη, θα κλιμακώσουμε αυτή την αίσθηση της δυσπιστίας».

Η Μέι δεν έχει δείξει διάθεση να μετακινηθεί από το λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς», όμως μετά την προσπάθειά της να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς για το Brexit στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ, ο Τζόνσον φάνηκε να θρυμματίζει αυτές τις προσπάθειες.

«Φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο. Αυτό το σχέδιο είναι ο Μπόρις», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζέιμις Ντάντριτζ.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι που αποκαλούμε κατ΄ευφημισμόν ‘μια ευρεία ομιλία’ – μια καταφανής επίθεση για την ηγεσία από τον Τζόνσον, ακριβώς στην καρδιά του συνεδρίου όπου η Μέι υποτίθεται ότι θα είχε τον έλεγχο».

Ο Τζόνσον δεν άφησε ανοικτά να εννοηθεί ότι θα είναι αντίπαλος της Μέι, λέγοντας πως το κόμμα πρέπει να στηρίξει ένα από τα προηγούμενα σχέδια της Μέι για το Brexit, το οποίο η ίδια έχει ενταφιάσει, όπως υποστηρίζει, και είπε ότι μία από τις λίγες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που επαληθεύτηκε είναι ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός.

Η επίθεση του Τζόνσον στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι εκκλήσεις του για την επιστροφή των Συντηρητικών στις παραδοσιακές αξίες της χαμηλής φορολογίας και της αυστηρής αστυνόμευσης έλαβαν επίσης ενθουσιώδη υποδοχή.

Μνημόνευσε επίσης τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τη Συντηρητική πρωθυπουργό (1979-1990) που παραμένει ήρωας για πολλούς στο κόμμα, και είπε πως είναι ντροπή που κανένας τραπεζίτης δεν έχει φυλακιστεί για το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ