Δεν υπάρχει τέλειο Brexit, τονίζει η Μέι

Δεν υπάρχει τέλειο Brexit, τονίζει η Μέι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν καθένας ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση, κυνηγώντας τη δική του εκδοχή για το τέλειο Brexit, τότε θα κινδυνέψουμε να μην έχουμε, τελικά, καθόλου Brexit». Σε αυτή την αυστηρή προειδοποίηση, η Τερέζα Μέι συνόψισε το κεντρικό της μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση με την καταληκτική ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στο Μπέρμιγχαμ.

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε αποκαλέσει «εξοργιστικό» το σχέδιό της για την έξοδο από την Ε.Ε., σε μια ομιλία που ακτινοβουλούσε αρχηγικές φιλοδοξίες. Ενας από τους οπαδούς του Τζόνσον, ο συντηρητικός βουλευτής Τζέιμς Ντάντριτζ, υπέβαλε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επιστολή με την οποία ζητούσε την παραίτηση της Μέι, μόλις μία ώρα προτού η αρχηγός του ανέβει στο βήμα του συνεδρίου. Απαιτούνται 48 παρόμοιες υπογραφές προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ολα δείχνουν όμως ότι η Τερέζα Μέι κατάφερε να δαμάσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, την εσωκομματική αντιπολίτευση, ύστερα από μια ομιλία με αρκετό χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Η πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα επιδιδόμενη σε χορευτικές φιγούρες, υπό τους ήχους του Dancing Queen, τραγουδιού του συγκροτήματος ΑΒΒΑ. Ηταν η απάντησή της στα σαρκαστικά σχόλια που είχε εισπράξει για τις κάπως ρομποτικές χορευτικές της επιδόσεις της στη διάρκεια επίσκεψης στην Αφρική. Αμέσως μετά ζήτησε προκαταβολικά συγγνώμη από το ακροατήριο για το ενδεχόμενο να αρχίσει να βήχει και «εξομολογήθηκε» ότι ξενύχτησε κολλώντας ξανά και ξανά τα γράμματα του συνθήματος, στο ταμπλό που βρισκόταν πίσω από το βήμα. Η επεισοδιακή ομιλία της στο περυσινό συνέδριο των Συντηρητικών είχε επισκιαστεί από τον επίμονο βήχα της, την πτώση ενός γράμματος από το σύνθημα του συνεδρίου και την παρεμβολή κάποιου φαρσέρ.

Καταχειροκροτήθηκε

Η κ. Μέι καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους όταν επανέλαβε ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία των πολιτών στο δημοψήφισμα του 2016 και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. «Η Βρετανία δεν φοβάται να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία αν χρειαστεί», διεμήνυσε στις Βρυξέλλες, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η εισαγωγή δασμών και δαπανηρών ελέγχων στα σύνορα, θα είναι κακό αποτέλεσμα και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.».

Κατά τα λοιπά, η Τερέζα Μέι προσπάθησε να ενώσει τους Τόρις με σκληρές επιθέσεις στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδηγεί το κόμμα του στα άκρα. Παράλληλα, ανήγγειλε ότι από τον επόμενο χρόνο τερματίζεται η δεκαετία λιτότητας και ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Αν κρίνει κανείς από το παρατεταμένο χειροκρότημα και τις επευφημίες των συνέδρων μετά το τέλος της ομιλίας της, πρέπει να συμπεράνουμε ότι η Τερέζα Μέι κέρδισε τη μάχη του Μπέρμιγχαμ – αν και η μάχη των Βρυξελλών, που την περιμένει τις ερχόμενες εβδομάδες, θα είναι πολύ δυσκολότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή