ΚΟΣΜΟΣ

Οργάνωση ζητά από τις αρxές του Παρισιού να σταματήσουν τη «σφαγή» των αρουραίων

Εκστρατεία κατά της «σφαγής» των αρουραίων έχει ξεκινήσει μια ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων σε δεκάδες σταθμούς του μετρό στο Παρίσι, την ώρα που η γαλλική πρωτεύουσα δίνει μάχη για να απαλλαγεί από τα τρωκτικά που έχουν κατακλύσει την πόλη του Φωτός και του Ερωτα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από την οργάνωση «Paris Animaux Zoopolis», η οποία στοχεύει να υπερασπισθεί όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι.

Στους σταθμούς του παρισινού μέτρο έχει κολλήσει χιλιάδες αφίσες που δείχνουν χαριτωμένους αρουραίους με επιγραφές όμως «ευαίσθητα όντα» τα οποία «έχουν συναισθήματα».

Η οργάνωση καλεί τις αρχές του Παρισιού να απέχουν από την εντεινόμενη μάχη κατά των αρουραίων, για την οποία η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό λέει ότι αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

«Οι αρουραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται συνώνυμοι με τη βρωμιά» ισχυρίζεται ο Φιλίπ Ρεν, συνιδρυτής της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα συμβάλλουν στη μείωση των σκουπιδιών καταναλώνοντας περίπου επτά κιλά σκουπιδιών στη διάρκεια της ζωής τους.

Το Παρίσι εκτιμάται ότι έχει πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων αρουραίων, αριθμός ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει τον ανθρώπινο πληθυσμό, καθώς πολλαπλασιάζεται ταχύτατα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά, γεγονός που σημαίνει 2.832 νέους απογόνους τον χρόνο…

Στη γαλλική πρωτεύουσα συχνά οι αρουραίοι κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους, πάρκα, σταθμούς του μετρό και άλλα μέρη, ειδικά ύστερα από πλημμύρες ή όταν πραγματοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής τα οποία τα αναγκάζουν να βγουν από τις φωλιές τους.

Συχνό φαινόμενο είναι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης φωτογραφίες αρουραίων που προσβάλλουν την πόλη και φοβίζουν τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές δίνουν μάχη εδώ και καιρό με διάφορα μέσα, όπως η τοποθέτηση παγίδων, δηλητήρια, καθώς και φράξιμο των εισόδων αποχέτευσης. Τα μέτρα αυτά όμως έχουν επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν ηπιότερα.

Στα τέλη του 2016 πολλά πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστά προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα ανεξέλεγκτα τρωκτικά.

Τον Ιανουάριο, οι αρχές υιοθέτησαν ένα σχέδιο κατά την εξολόθρευσή τους ύψους 1,7 εκατ. ευρώ (1,96 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ωστόσο το κονδύλι αυτό θεωρείται εξαιρετικά μικρό καθώς για τον ίδιο λόγο ο δήμος της Νέας Υόρκης διέθεσε πέρυσι κονδύλι ύψους 32 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ