ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα το όνομα και του δεύτερου ύποπτου για την υπόθεση Σκριπάλ

Στη δημοσιότητα το όνομα και του δεύτερου ύποπτου για την υπόθεση Σκριπάλ

Ο δεύτερος Ρώσος που η Βρετανία θεωρεί υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ είναι ένας στρατιωτικός γιατρός που δουλεύει για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε σήμερα η ερευνητική ομάδα Bellingcat στον ιστότοπό της.

Το πραγματικό όνομα του άνδρα, που έκανε χρήση του ψευδώνυμου Αλεξάντερ Πετρόφ, είναι Αλεξάντερ Εβγκένιεβιτς Μισκίν, ανέφερε η Bellingcat στην ανακοίνωση της.

«Η διαδικασία προσδιορισμού της ταυτότητας του άνδρα από την Bellingcat περιελάμβανε πολυάριθμες ανοιχτές πηγές, καταθέσεις από ανθρώπους που γνώριζαν το άτομο, καθώς και αντίγραφα εγγράφων αναγνώρισης, ανάμεσά σε αυτά και σαρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου του», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στον ιστότοπο.

Τον Σεπτέμβριο, η Bellingcat είχε δώσει στη δημοσιότητα και το όνομα του πρώτου υπόπτου για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του, τον οποίο κατονόμασε ως Ανατόλι Τσεπιγκά. Η Μόσχα είχε δηλώσει πλήρη άγνοια την ύπαρξη του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο, σύμφωνα με την Bellingcat, ταξίδευε με το ψευδώνυμο Ρουσλάν Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε περισσότερες σχετικές αποκαλύψεις την Τρίτη, ο Μισκίν είχε στρατολογηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών το 2010.

Η βρετανική αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις πραγματικές ταυτότητες των φερόμενων υπόπτων της υπόθεσης Σκριπάλ.