ΚΟΣΜΟΣ

Βιασμός μετά φόνου για δημοσιογράφο στη Βουλγαρία

viasmos-meta-fonoy-gia-dimosiografo-sti-voylgaria-2276983

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η 30χρονη Βικτόρια Μαρίνοβα παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο της καινούργιας τηλεοπτικής της εκπομπής, στην οποία συζητούσε με δημοσιογράφους που ερευνούν σκάνδαλα διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της επιχειρηματικής ελίτ της Βουλγαρίας. Μία εβδομάδα αργότερα, το πτώμα της βρέθηκε σε πάρκο της πόλης Ρούζε και οι Αρχές προειδοποίησαν την κοινή γνώμη να μη σπεύσει στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία μπορεί να σχετίζεται με τη δουλειά της.

«Η υπόθεση ότι η δολοφονία της σχετίζεται με τη δουλειά της δεν είναι η βασική που ερευνάμε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ. «Πρόκειται για μια υπόθεση βιασμού μετά φόνου», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προέτρεψε τους συναδέλφους της Μαρίνοβα να αφήσουν χρόνο «στους εγκληματολόγους να κάνουν τη δουλειά τους».

«Πρέπει να διαπιστώσουμε τάχιστα αν η δολοφονία είχε σχέση με τις έρευνές της για τη διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων», ανέφερε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. «Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αν η δημοσιογραφική έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς οδηγεί στον θάνατο».

Τον Φεβρουάριο, ο 27χρονος Σλοβάκος ερευνητής δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του, σε ένα έγκλημα που πυροδότησε επίμονο κύμα διαδηλώσεων και οδήγησε τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας. Ο Κούτσιακ ερευνούσε τις σχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με το οργανωμένο έγκλημα και η αστυνομική έρευνα επιβεβαίωσε ότι η δολοφονία είχε σχέση με τη δουλειά του.

Ως δράστης συνελήφθη πρώην αστυνομικός ο οποίος φέρεται να έλαβε αμοιβή 70.000 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2017 δολοφονήθηκε στη Μάλτα η δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, η οποία επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση της χώρας της. Για την ανατίναξη του οχήματός της έχουν συλληφθεί τρία άτομα, χωρίς οι έρευνες να έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στο επίμαχο ζήτημα του ποιος μπορεί να παρήγγειλε τη δολοφονία.