ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό μέτωπο Σαλβίνι – Λεπέν

koino-metopo-salvini-amp-8211-lepen-2276984

Εκλογική συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου υπό την επωνυμία «Μέτωπο της Ελευθερίας» σχηματίζουν οι ηγέτες της ιταλικής και της γαλλικής Ακροδεξιάς, προσδοκώντας ανατροπή του συσχετισμού δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό ανακοίνωσαν χθες η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν και ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ εθνικιστικών δυνάμεων, που έλαβε χώρα στη Ρώμη. «Το ραντεβού του Μαΐου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής», υποστήριξε ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας – Κινήματος Πέντε Αστέρων. «Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών, οι Γιούνκερ, Μοσκοβισί, που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη», δήλωσε ο ακροδεξιός πολιτικός.

Διεύρυνση ατζέντας

Στις εκλογές του Μαρτίου, η Λέγκα κέρδισε το 17% των ψήφων, ενώ οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν την επιρροή της στο 30%. Εχοντας επενδύσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική του, ο Σαλβίνι διευρύνει τελευταία την ατζέντα του, δίνοντας βάρος στα καίρια κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η επισφαλής απασχόληση. «Η Μαρίν Λεπέν κι εγώ εκφράζουμε την κοινωνική κληρονομιά μιας Αριστεράς που πρόδωσε τις αξίες της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν έκανε σημαία της το τρίπτυχο «ασφάλεια, ταυτότητα, ευημερία» και εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της «άγριας παγκοσμιοποίησης» και της Ε.Ε. η οποία, κατά την άποψή της, την υπηρετεί. «Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ε.Ε. που έχει γίνει ολοκληρωτικό σύστημα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, επαναφέροντας το σύνθημα για «Ευρώπη των εθνών». Για την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πολύ καλύτερο πρότυπο από την Ε.Ε., όπως έδειξε, κατά τη γνώμη της, η επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά.

Αποστάσεις από Μπάνον

Πάντως, η Γαλλίδα πολιτικός πήρε αποστάσεις από τον θεωρητικό της αμερικανικής «εναλλακτικής Δεξιάς» Στιβ Μπάνον και την προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα είδος κινήματος στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση των εθνικιστικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών. Η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι ο Μπάνον δεν είναι Ευρωπαίος, για να καταλήξει: «Εμείς και μόνο εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε εκείνοι που θα διαμορφώσουμε την πολιτική δύναμη που τώρα γεννιέται ενόψει ευρωεκλογών, γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στην ελευθερία και στην κυριαρχία μας».