ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία φωτογραφία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη πριν εξαφανιστεί

i-teleytaia-fotografia-toy-saoydarava-dimosiografoy-stin-konstantinoypoli-prin-exafanistei-2277100

Στην δημοσιότητα έδωσε η Washington Post  μία φωτογραφία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μία εβδομάδα μετά την μυστηριώδη εξαφάνισή του από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι αρθρογραφούσε για την εφημερίδα και η Washington Post  δημοσιοποίησε την τελευταία φορά που ο δημοσιογράφος καταγράφηκε από την κάμερα ασφαλείας να μπαίνει στο προξενείο.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι – ένας επικριτικός προς την κυβέρνηση του Ριάντ δημοσιογράφος – φαίνεται να μπαίνει στο κτίριο του προξενείου το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, προκειμένου να τακτοποιήσει τις  τελευταίες λεπτομέρειες για τον γάμο με την αρραβωνιαστικιά του.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η έρευνα σχετικά με την τύχη του Κασόγκι "συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς", ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο προξενείο. Αντίθετα, το Ριάντ διαβεβαιώνει ότι ο Κασόγκι έφυγε από το προξενείο λίγο μετά την είσοδό του σε αυτό και σήμερα η Σαουδική Αραβία έδωσε την άδεια στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν τους χώρους του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε έντονη ανησυχία για την "κατά τα φαινόμενα καταναγκαστική εξαφάνιση" του σαουδάραβα δημοσιογράφου από το προξενείο της χώρας του και κάλεσε τις δύο χώρες να διερευνήσουν την υπόθεση.

"Αν οι πληροφορίες περί θανάτου του και περί παράδοξων συνθηκών που τον προκάλεσαν αληθεύουν, πρόκειται για κάτι πραγματικά σοκαριστικό", είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ραβίνα Σαμντασάνι.