ΚΟΣΜΟΣ

Washinghton Post: Αποδεικτικό βίντεο της δολοφονίας του Κασόγκι ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της η Αγκυρα

Washinghton Post: Αποδεικτικό βίντεο της δολοφονίας του Κασόγκι ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της η Αγκυρα

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ενημέρωσαν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης Washinghton Post ότι η Aγκυρα έχει στη διάθεσή της αρχεία ήχου και βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της εφημερίδας, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, ο Κασόγκι ηχογράφησε μάλιστα τον θάνατό του με το Apple watch που φορούσε στο χέρι του όταν βρισκόταν εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι καταγραφές, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που επικαλείται η Post, αποδεικνύουν ότι μια ομάδα στελεχών των Σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν ενόψει του γάμου του, τον σκότωσε και διαμέλισε  το πτώμα.

Ειδικά το ηχητικό αρχείο – σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας – είναι συντριπτικό, καθώς τα μακάβρια στοιχεία που αποτυπώνει αποδεικνύουν τι συνέβη στον Κασόγκι και ότι ευθύνεται για τον θάνατό του η ομάδα πρακτόρων.

«Το ηχητικό αρχείο από το εσωτερικό» του προξενείου «καταγράφει ακριβώς τι συνέβη στον Τζαμάλ αφού μπήκε» στο κτίριο, είπε μία από τις πηγές της εφημερίδας, που όπως και άλλες μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Washinghton Post: Αποδεικτικό βίντεο της δολοφονίας του Κασόγκι ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της η Αγκυρα-1

Το στιγμιότυπο από την κάμερα ασφαλείας αναδημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Sabah και «δείχνει» την άφιξη των φερόμενων ως υπόπτων στην υπόθεση εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στυ Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

«Μπορεί κανείς να ακούσει τη φωνή του και τις φωνές ανδρών οι οποίοι μιλούν στα αραβικά. Μπορεί να ακούσει το πώς ανακρίθηκε, βασανίστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε», είπε αυτή η πηγή.

Μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το ηχητικό αρχείο ανέφερε ότι ακούγονται άνδρες να επιδίδονται στον ξυλοδαρμό του Κασόγκι.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, που διατηρούσε επί σειρά ετών σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είχε γράψει πολλά επικριτικά άρθρα για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας και για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η ύπαρξη αυτών των αποδεικτικών στοιχείων εξηγεί γιατί τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ριάντ για τη δολοφονία του Κασόγκι. Ωστόσο τούρκοι αξιωματούχοι δίσταζαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων διότι έκριναν πως θα αποκάλυπταν πόσο ευρεία είναι η κατασκοπεία των τουρκικών αρχών σε ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις στην τουρκική επικράτεια και πώς γίνεται, εξηγεί η Ποστ.

Δεν είναι σαφές εάν αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δει το οπτικό υλικό ή έχουν ακούσει το ηχητικό αρχείο, πάντως τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν για τα ευρήματα αμερικανούς ομολόγους τους, κατά την εφημερίδα.

Washinghton Post: Αποδεικτικό βίντεο της δολοφονίας του Κασόγκι ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της η Αγκυρα-2

Επισήμως, το Ριάντ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη την εξαφάνιση του Κασόγκι και διαβεβαιώνει ότι αποχώρησε από το προξενείο λίγη ώρα αφότου εισήλθε σε αυτό. Η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποδέχθηκε αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να σχηματιστεί κοινή επιτροπή η οποία θα διενεργήσει την έρευνα για το τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής ενός νομοσχεδίου στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τη φερόμενη δολοφονία του Κασόγκι «φρικτό πράγμα», αλλά απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες. «Το ερευνούμε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Θα κάνουμε ανακοινώσεις σύντομα. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό που έγινε είναι φρικτό πράγμα, αν όντως έγινε. Εννοώ, ίσως να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη, αλλά για κάποιο λόγο τείνω να αμφιβάλλω για αυτό».

Πάντως ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία ή να μειώσει τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ