Βρετανία: Πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα, λέει ο Μπλερ

Βρετανία: Πιθανό ένα νέο δημοψήφισμα, λέει ο Μπλερ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο 50% βλέπει την πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος για το Brexit ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο Τόνι Μπλερ θεωρεί ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας που πιθανώς θα κλείσει με την Ε.Ε.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να σταματήσουμε το Brexit», είπε ο Μπλερ. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για οποιαδήποτε πρόταση φέρει πίσω η πρωθυπουργός». Αν όμως η συμφωνία απορριφθεί, μήπως η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι απλώς ένα «σκληρό» Brexit, χωρίς συμφωνία; Πού βασίζει ο Τόνι Μπλερ την πεποίθηση ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέο δημοψήφισμα και όχι π.χ. σε βουλευτικές εκλογές;

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το ερώτημα σε ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν αν οι ψηφοφόροι θέλουν έξοδο χωρίς συμφωνία ή παραμονή σε μία μεταρρυθμισμένη Ε.Ε. που θα προσφέρει νέους όρους συμμετοχής στη Βρετανία. Ο Μπλερ δεν εξήγησε πού βασίζει την εικασία ότι η Ε.Ε. μπορεί να μεταρρυθμιστεί στα πρότυπα των βρετανικών αιτημάτων και ότι μπορεί να προσφέρει στη Βρετανία καλύτερους όρους για να μείνει.

Ο Μπλερ κατέστησε σαφές το τεράστιο ρήγμα που έχει επέλθει στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος με την επικράτηση του αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν, απευχόμενος τη νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. Σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. και πρωθυπουργοποίησης του Τζέρεμι Κόρμπιν, «η κατάσταση θα συνιστά πραγματική πρόκληση», είπε ο Μπλερ κατηγορώντας τόσο τον Κόρμπιν όσο και την Τερέζα Μέι ότι δεν ασχολούνται επαρκώς με την ελκυστικότητα της Βρετανίας για τους διεθνείς επενδυτές.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων. Δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούμε να βγούμε από την Ε.Ε. και εν συνεχεία να ψηφίσουμε νόμους που θα κάνουν τον καπιταλισμό κοινωνικά δίκαιο», είπε ο Μπλερ. «Πρέπει να ξυπνήσουν και να δουν ότι αν βγούμε, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει η χώρα ελκυστική για τους επενδυτές».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. στις Βρυξέλλες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ανακοινωθεί «σημαντική πρόοδος» την ερχόμενη εβδομάδα και να οριστικοποιηθούν οι όροι του διαζυγίου ώς τον Nοέμβριο. Οσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο αυξάνεται η πίεση προς την Τερέζα Μέι, με τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους της να προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία αν αυτή προβλέπει τελωνειακούς ελέγχους στη θάλασσα της Ιρλανδίας. «Αν η Μέι παραβιάσει τις υποσχέσεις της, θα είναι σαν να συμφωνεί να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP Σάμι Γουίλσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή