ΚΟΣΜΟΣ

Μπολσονάρου: Σκουπίδια τα ΜΜΕ, φίλοι μου οι δημοσιογράφοι

Μπολσονάρου: Σκουπίδια τα ΜΜΕ, φίλοι μου οι δημοσιογράφοι

Λίγη ώρα αφότου χαρακτηρισε «σκουπίδια» τα μέσα ενημέρωσης, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας έκανε στροφή 180 μοιρών, αποκαλώντας τους δημοσιογράφους «φίλους του» και δεσμευόμενος ότι θα προασπιστεί την ελευθεροτυπία.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εκμεταλλεύτηκε την οργή των Βραζιλιάνων για τη χρόνια διαφθορά, τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και την αποδυναμωμένη οικονομία και ήρθε πρώτος, με διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποσπώντας ποσοστό 46%. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει τον υποψήφιο της αριστεράς, Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος των Εργαζομένων, στον δεύτερο γύρο.

Παλά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος τον αντιπαθεί. Ο πρώην λοχαγός του στρατού αποξένωσε πολλούς ψηφοφόρους, κατά τις τρεις δεκαετίες που υπηρέτησε ως γερουσιαστής, κάνοντας μισογυνικά, ομοφοβικά και βίαια σχόλια. Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν από την περασμένη Κυριακή, καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις –που υποτίθεται ότι διαπράττουν οι υποστηρικτές του– εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του αλλά και για την αντιπάθεια που εξέφρασε προς τον Τύπο, χαρακτηρίζοντας τα μμε "σκουπίδια" σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Ωστόσο, αμέσως μετά, εμφανίστηκε συμφιλιωτικός προς τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε ότι προέρχεται "από την άκρα δεξιά" και δεσμεύτηκε ότι θα σέβεται την ελευθερία του Τύπου, μολονότι υποστηρίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν "άδικα". Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες που οι επικριτές του λένε ότι διαπράττονται εξ ονόματός του.

"Εκπρόσωποι του Τύπου, ή μάλλον θα έπρεπε να σας αποκαλώ φίλους (…) θα εγγυηθούμε την ελευθερία του Τύπου. Δεν θα έχουμε καμία σχέση με τον έλεγχο των μμε" είπε σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους και υποστηρικτές του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις εκλογές. "Θέλουμε να είστε πραγματικά ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι για ό,τι γράφετε", πρόσθεσε.

Όταν όμως ήρθε η σειρά μιας δημοσιογράφου από την έγκριτη εφημερίδα Folha του Σάο Πάουλο να θέσει μια ερώτηση, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου την γιούχαραν, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Γκουστάβο Μπεμπιάνο, να παρέμβει και να τους υπενθυμίσει ότι δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Abraji) μόνο φέτος έχουν καταγγελθεί 130 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, σχετιζόμενες με πολιτικά ζητήματα και με τις εκλογές.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που αποδίδονται σε υποστηρικτές του, ο Μπολσονάρου είπε ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή. "Αν κατά τύχη ήταν κάποιος που με ψήφισε, αρνούμαι αυτήν την ψήφο. Διέπραξαν έγκλημα και πρέπει να πληρώσουν. Οι άνθρωποί μου δεν σπέρνουν το μίσος", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ