Ηχητικά ντοκουμέντα για Κασόγκι

Ηχητικά ντοκουμέντα για Κασόγκι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη διαβίβασαν οι τουρκικές αρχές στις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, της οποίας ο Κασόγκι ήταν τακτικός αρθρογράφος, επικαλούμενη αξιωματούχους και των δύο χωρών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για βίντεο και αρχεία ήχου που μαρτυρούν ότι ομάδα πρακτόρων που είχε φθάσει από το Ριάντ συνέλαβε τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου –όταν πήγε στο προξενείο για τυπικές διατυπώσεις γύρω από τον επικείμενο γάμο του–, τον σκότωσε και διαμέλισε το πτώμα του. Ειδικά τα ηχητικά αρχεία, πάντα σύμφωνα με τη Washington Post, καταγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις τελευταίες ώρες του 59χρονου δημοσιογράφου και επικριτή της βασιλικής οικογένειας. Αναφέρεται επίσης ότι ο Κασόγκι ηχογράφησε τον θάνατό του με το Apple Watch που φορούσε και τα σχετικά αρχεία μεταφέρθηκαν στο icloud. Η αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας εξηγεί γιατί η Τουρκία, έστω και μέσω ανώνυμων αξιωματούχων, τόλμησε να διατυπώσει μια τόσο βαριά κατηγορία εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Ο δισταγμός της να δημοσιοποιήσει τα βίντεο, προφανώς, οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η ύπαρξή τους να προδίδει εκτεταμένες παρακολουθήσεις ξένων διπλωματικών αποστολών από την Αγκυρα.

Xθες, έφτασε στην Τουρκία αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα συμμετάσχει στη διερεύνηση της υπόθεσης Κασόγκι μαζί με τις τουρκικές διωκτικές αρχές. Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε, χθες, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Στο μεταξύ, επιφανείς επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης της Δύσης αναστέλλουν συμφωνίες συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία και αποσύρουν τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», την τριήμερη διεθνή συνάντηση επενδυτών που επρόκειτο να αρχίσει στο Ριάντ, στις 23 Οκτωβρίου.

Την παρουσία του στην τριήμερη συνάντηση επιβεβαίωσε, όμως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, παρά την κατακραυγή που έχει προκαλέσει η υπόθεση Κασόγκι. «Σχεδιάζω να παραστώ. Αν, όμως, έλθουν στο φως νέες σημαντικές πληροφορίες, θα εξετάσουμε τα νέα δεδομένα υπό νέο πρίσμα», είπε χθες ο κ. Μνούτσιν. Αυστηρή προειδοποίηση προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε, τέλος, η γαλλική κυβέρνηση, με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών να καλεί το Ριάντ σε «πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια».