Τουρκική «γέφυρα» προς τις ΗΠΑ μέσω του πάστορα

Τουρκική «γέφυρα» προς τις ΗΠΑ μέσω του πάστορα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε προχθές την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον από τον κατ’ οίκον περιορισμό, μία ενέργεια που βάζει τέλος στην 24μηνη φυλάκισή του, του επιτρέπει να γυρίσει στην πατρίδα του και συνιστά μήνυμα ανακωχής στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Μπράνσον καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, ένα μήνα και 15 μέρες, αλλά ο δικαστής ήρε όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εξαιτίας της καλής συμπεριφοράς του και με δεδομένο ότι εξέτισε ήδη μεγάλο μέρος της ποινής. Η αμερικανική κυβέρνηση ασκούσε επί μακρόν πιέσεις για την απελευθέρωση του Μπράνσον, του ευαγγελιστή πάστορα στη μικρή Εκκλησία της Ανάστασης στη Σμύρνη. Η παρατεταμένη κράτησή του είχε οξύνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας, με τον πρόεδρο Nτόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να παρεμβαίνουν προσωπικά στην υπόθεση.

Aδιαφορώντας για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και τη διολίσθηση της λίρας έναντι του δολαρίου, σε τουίτ του τον περασμένο Αύγουστο ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπράνσον «σπουδαίο, πατριώτη όμηρο». «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου. Αντίθετα, θα περιορίσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία!», διακήρυξε ο Τραμπ, αποκλείοντας ανταλλαγή του με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες εναντίον της Αγκυρας (πέραν των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και των κυρώσεων εις βάρος δύο υπουργών), αν δεν απελευθερωθεί ταχύτατα ο Μπράνσον.

Στην ίδια Εκκλησία

Ο Μπράνσον έτυχε υψηλού επιπέδου υποστήριξης από την κυβέρνηση Τραμπ, επειδή ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανήκουν στην ίδια Ευαγγελική Εκκλησία των ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση επέμενε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούσε να αναμειχθεί στην διαδικασία, επικαλούμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα αξιωματούχοι έδιναν έμφαση στη σοβαρότητα των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της παροχής βοήθειας στο ΡΚΚ, της αυτονομιστικής οργάνωσης, που θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν αξιόπιστα στοιχεία για να αποδείξουν την ενοχή του πάστορα και πως η δίκη δεν έχει παραγάγει αδιάσειστα στοιχεία. Τρεις από τους πέντε μάρτυρες που εμφανίστηκαν την Παρασκευή το πρωί στη δίκη έδωσαν αντιφατικές καταθέσεις, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το κατηγορητήριο εναντίον του πάστορα. Οι λίγοι μάρτυρες υπεράσπισης που κατάφεραν να καταθέσουν περιέγραψαν τον Μπράνσον ως πρόσωπο απολίτικο, επικεντρωμένο στη θρησκεία και ανοιχτό σε χριστιανούς οιασδήποτε καταγωγής, ακόμη και Σύρους πρόσφυγες.

Τα σημάδια ότι οι δύο πλευρές εργάζονταν για να επιλύσουν τη διένεξη ήταν εμφανή τους τελευταίους μήνες. Η ρητορική αποκλιμακώθηκε και μετά τα ξεσπάσματα του Τραμπ κατά της Τουρκίας τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε τις επιθέσεις κατά της χώρας. Από την πλευρά του ο Ερντογάν επέμενε να εξηγεί ότι δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις πράξεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως προσπάθεια απελευθέρωσης του Μπράνσον μετά, όμως, από την έκδοση σχετικής απόφασης του δικαστηρίου. Αναλυτές αποδίδουν, τέλος, την οριστική αμερικανοτουρκική ανακωχή στην υπόθεση Κασόγκι, που έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να συνεργαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή