ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ο επικεφαλής των «Μετριοπαθών» επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σουηδία: Ο επικεφαλής των «Μετριοπαθών» επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού και παρέδωσε την εντολή που του είχε δοθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητήσει κάποιον άλλον υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

«Εκανα ό,τι μπορούσα, για τώρα», είπε ο Κρίστερσον και πρόσθεσε: «Παραμένω έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης της Συμμαχίας του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων». 

Αν αποτύχουν και οι άλλοι υποψήφιοι, η διερευνητική εντολή μπορεί να επιστρέψει στα χέρια του Κρίστερσον.

Η Σουηδία έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Ο πρόεδρος της βουλής μπορεί να επιχειρήσει μέχρι τέσσερις φορές να βρει έναν πρωθυπουργό που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές. Αύριο σκοπεύει να συνομιλήσει με τα κόμματα και να αναθέσει την εντολή πιθανότατα στον Στέφαν Λεβέν, τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο Λεβέν έχασε μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ