Ενισχύθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενισχύθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κατορθώνοντας να καλύψουν τις σοβαρές απώλειες που εμφάνιζαν κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης. Ανοδικά κινείτο πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά ο Dow Jones, με +0,04%, και πτωτικά ο S&P 500, με -0, 07%. Το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,26% προς το δολάριο, στο 1,1592 δολ.

Συγκεκριμένα, στη Γηραιά Ηπειρο, οι δείκτες είχαν δραστικά υποχωρήσει χθες το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών, εξαιτίας των ανησυχιών για την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, της αβεβαιότητας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και της αντιπαράθεσης Ε.Ε. – Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της τελευταίας. Κατόπιν ανέκαμψαν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με 0,1%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε κέρδη 0,48% στο κλείσιμο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή πτώση 0,02%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,78% και με 0,16% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στη Μαδρίτη, ο IBEX έκλεισε χθες με άνοδο της τάξεως του 0,24%. Πολύ μεγάλη πτώση κατά 40% σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της ισπανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Dia, επειδή τους τελευταίους δώδεκα μήνες προειδοποίησε χθες, για τρίτη φορά, αναλυτές και αγορές ότι η κερδοφορία της θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις, ενώ ανέστειλε και την καταβολή μερίσματος για το 2019. Αντιστοίχως μεγάλη κάμψη είχε και η μετοχή του βρετανικού ομίλου ένδυσης Superdry κατά 17%, λόγω δυσμενών προβλέψεων κερδών.

Το κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές διαμορφώθηκε και από την όξυνση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή την εξαφάνιση του δημοσιογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι. Μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέχοντες επιχειρηματίες των ΗΠΑ ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε συνέδριο επενδυτών στη Σαουδική Αραβία. Το αργό Νέας Υόρκης έδειξε μικρή κάμψη κατά 0,32%, στα 71,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ η απώλεια του Brent στο Λονδίνο ήταν της τάξεως του 0,35%, στα 80,15 δολάρια το βαρέλι. «Πιστεύαμε ότι η Σαουδική Αραβία θα καλύψει τη μείωση στην παραγωγή εξαιτίας της αποχώρησης του Ιράν», παρατηρεί ο αναλυτής Καζουχίκο Φούτζι του Eρευνητικού Ινστιτούτου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, που συνδέεται με την ιαπωνική κυβέρνηση. «Εάν το πετρέλαιο το μετατρέψουν σε όπλο, τότε το σκηνικό αλλάζει».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή